Kada u penziju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2013, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada u penziju?

NOVI SAD -

S prvim januarom nove godine stigli su nam još neki novi propisi na koje ćemo se privikavati u danima koji slede. Izmenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od 1. januara, između ostalog, pooštreni su uslovi za odlazak u penziju. Muškarci će u penziju sa 40 godina staža i 54 godine života, a ženama se granica povećava za četiri meseca.

Takav scenario očekuje nas i narednih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve do 2023.godine. Tada će za dobijanje pune penzije biti potrebno da muškarac ima 40 godina staža i najmanje 58 godina života, a žena 38 godina staža i minimum 58 godina života.

Pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz PIO u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Branislav Rašić, objasnio je u izjavi Tanjugu da se za žene menja i uslov u pogledu dužine radnog staža, jer će buduće penzionerke morati da rade četiri meseca duže da bi stekle taj status..

Rašić je napomenuo da se i uslovi za porodičnu penziju menjaju tako što se starosna granica uvećava za šest meseci, pa će udovice morati da imaju najmanje 51 godinu, a udovci 56 godina da bi ostvarili to pravo.

Zakon je, prema njegovim rečima, predvideo promene i kada je reč o radnicima sa beneficiranim radnim stažom.

Uniformisani i policijski službenici sa posebnim ovlašćenjima, pripadnici BIA, VOA, VBA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, moći će da se penzionišu sa najmanje 53 godine i šest meseci života i 21 godinom staža. Uslov je da su na radnim mestima sa beneficiranim radnim stažom proveli 11 godina.

Ostali policijski službenici i pripadnici vojske koji imaju beneficirani radni staž u 2013. će moći da se penzionišu ako napune 56 godina života, a da pritom imaju 25 godina staža i najmanje 15 godina beneficiranog radnog staža.

"Osnovni uslov za odlazak u starosnu penziju se ne menja, a to je za muškarce 65 godina života i 15 staža, a za žene 60 godina života i 15 godina staža", naglasio je Rašić.

Zbog sve glasnijih ocena stručne javnosti da je sistem državnih penzija u sadašnjem obliku neodrživ na duge staze, iz godine u godinu povećava se broj zaposlenih koji novac ulažu u dobrovoljne penzione fondove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.