Kada otići lekaru

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada otići lekaru

Prehladu možete lečiti i sami ako ste dobro upoznati sa delovanjem lekova koje nameravate da koristite

Lečili je ne lečili, prehlada će proći za sedam dana, ali će uz lekove i simptomi biti blaži. Prehladu, tako čestu ovih dana kada se od ujutru do uveče temperatura menja nekoliko puta, najčešće uzrokuje virus iz porodice rinovirusa, kojih ima više od 200 različitih vrsta. O tome kako da se bolje osećate i brže izlečite ako vas zakači prehlada, razgovaramo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dr Aleksandrom Šaranović, porodičnom lekarkom iz ordinacije "Eterna". Ona kaže:
–Lekovi koji su danas dostupni uglavnom samo ublažavaju simptome bolesti koja mora proći svoj tok i koja se najčešće sama povlači posle sedam do deset dana. U svakom slučaju, prehlada prolazi brže ako se odmah započne sa lečenjem. Ti lekovi, prema načinu delovanja, dele se u četiri grupe. U apoteci možete naći sprej ili kapi koji služe da smanje neprohodnost nosa, ali koje ne treba uzimati dugotrajno jer u tom slučaju izazivaju suprotno dejstvo. Antihistaminici smanjuju lučenje sluzi i oticanje sluznice, ali i smiruju nadražaj na kašalj. Prodaju se u obliku kapi, tableta ili kapsula, ali koriste se uz mere opreza, nikako bez dogovora sa lekarem. Lekari danas propisuju i mukolitike. To su lekovi koji se uglavnom koriste kod sinusitisa ili bronhitisa, ali i onda kada postoji opasnost da dođe do pojave komplikacija kao što je upala pluća. Upotreba kortikosteroidnih lekova ograničena je na posebne slučajeve. Ti lekovi se uzimaju isključivo na lekarski recept i pod strogom lekarskom kontrolom. Kortikosteroidi imaju snažno protivalergijsko i protivupalno delovanje. Propisuju se ipak za teške sinusitise i bronhopulmonitise. U kombinaciji s antibioticima ublažavaju upalu i otečenost sluznice.

Šmrcanje, kijanje i kašalj, najčešće i najupornije manifestacije prehlade, možemo i sami da ublažimo. Savet lekara potreban je samo ako telesna temperatura prelazi 38 stepeni i traje nekoliko dana, ako jak kašalj i bol u grlu danima ne pokazuju znakove smirivanja. Dr Aleksandra Šaranović još podseća:

– Vratni i limfni čvorovi mogu biti otečeni, može vas mučiti bol u uhu, ili možete danima da imate jaku glavobolju. Sve su to razlozi da ipak odete lekaru i dobijete pravu terapiju. Inače, ako je reč samo o običnoj prehladi, najsigurnije je da se na uobičajene načine lečite kod kuće i ne rizikujete odlazak u zagušljive čekaonice gde se virusi i bakterije množe neverovatnom brzinom. Dovoljno je da pre nego što uzmete neki lek telefonom potražite savet od svog lekara.

D. Pavićević

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.