Kad završite ove srednje škole, sigurno ćete naći posao u Srbiji: A i plate su dobre!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jun.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad završite ove srednje škole, sigurno ćete naći posao u Srbiji: A i plate su dobre!

Interesovanje učenika za upis u srednje škole pokazuje da poslednjih godina vlada prava pomama za stručnim školama posle kojih svršeni maturanti mogu brzo da se zaposle i da dobro zarade. Popularne su Vazduhoplovna akademija Beograd, elektrotehničke škole, medicinske škole, ugostiteljsko-turistička... od kojih na pojedine smerove konkuriše od tri do devet učenika po jednom mestu.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, ubedljivo najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << interesovanje je za upis na "Vazduhoplovnu akademiju Beograd" gde su popularni smerovi za bezbednost, avio-mehaničara i za raketni sistem za koja konkuriše devet kandidata na jedno mesto.

- Osnovni motiv za toliko interesovanje je brz dolazak do radnog mesta i kod nas i u zemljama Zapadne Evrope i novčani stimulans. Vazduhoplovna škola je posebno atraktivna jer je to kod nas jedina škola sa licencom, odnosno ima priznatu diplomu u Evropi - objašnjava Antić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Direktor pomenute akademije dr Goran Cvijović potvrdio je da je iz godine u godinu sve više kandidata i da će ove godine primiti 192 učenika.

- Vazduhoplovstvo je samo po sebi atraktivno. Drugo, nudi perspektivnost zapošljavanja zbog dobrih plata i mogućeg nastavka školovanja. Ono što je takođe prednost je što radimo po dualnim sistemima, a  mi smo ugovorima sa "JAT tehnikom", "Er Srbijom", Aerodromom "Nikola Tesla" i sa Ministarstvom odbrane obezbedili praksu, posle koji se mnogi nadaju da će se baš tu i zaposliti - kaže Cvijović.

Vođeni istim motivom, učenici rado upisuju i medicinsku školu, a najviše smerove za medicinsku sestru, fizijatrijskog ili farmaceutskog tehničara sa kojima mogu da, kako kaže Antić, dobro zarade radeći u staračkim domovima i banjama po Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji.

Foto: Milena Đorđević

- Najveći broj dece je prošle godine konkurisao za medicinske sestre. U nekim delovima Srbije, poput Niša, Leskovca i Ćuprije je toliko popularna da je tamo za upis čak potrebnije više bodova nego za upis medicinske škole u Beogradu (90:78).

S' obzirom na sve brži razvoj informacionih tehnologija, najmanje iznenađenje je pomama za upisom u Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" gde se prošle godine prijavilo pet puta više đaka od broja onih koje škola može da primi. Tek nešto manje je interesovanje za smerove administrator mreže i tehničar računara.

Direktor škole koja nosi naziv po jednom od najvećih srpskih naučnika Branko Subotić, kaže da je i ove godine bilo puno roditelja koji su sa decom dolazili da se raspitaju oko upisa i da su prošle godine taj smer upisivali samo vukovci. Ministarstvo prosvete im je iz tog razloga dozvolilo da na taj smer upišu još jedno odeljenje.

Foto: Profimedia/Alamy

- Posle prvog upisnog roka prošle godine, pristiglo mi je još 70 molbi učenika koji su želeli da pređu kod nas u školu. Verujem da je razlog tome što mnoge fabrike i firme ne rade, a kao inženjeri i programeri oni mogu da dobiju počenu platu već od 1.200, 1.300 evra - ističe Subotić.

Treći stepen ponovo "na ceni"

Nekada su zanate, odnosno smerove 3. stepena upisivali najlošiji đaci i bila je sramota završiti samo to, a sada su smerovi za kuvare, masere i frizere popularniji od gimnazija, navodi Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Sa razvojem turizma u našoj zemlji, porastao je i interes naše dece da rade u tom sektoru, pa je u poslednjoj deceniji interesovanje za Ugostiteljsko-turističku školu značajno poraslo, kaže direktor škole Senka Pantić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Na smerovima kuvar i kulinarski tehničar je najveća gužva, a primamo tek 30 kuvara i 60 kulinarskih tehničara. Kad završe za kuvara, ako nigde drugde, odu na primorje i tamo nađu posao. Konobari isto lako dolaze do posla - naglašava Pantić.

Među četvorogodišnjim zanimanjima, mnogo je onih koji bi voleli da rade kao ekonomsiti, bankari, finansijski analitičari i u administraciji.

- Ekonomska i pravno-birotehnička škola je na trećem mestu po traženosti. Za administrativnog i finansijskog tehničara prijavi se triput više učenika od potrebnog broja - tvrdi Antić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

Ako je suditi po zvaničnim rezultatima statistike, ne upisuju se đaci u određene škole bez razloga.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku iz marta ove godine pokazuju sledeće prosečne zarade:

* Finansijska delatnost i sektor osiguranja 121.485 dinara

* Inovacione i tehničke delatnosti 106.656 - dinara

* Vazduhoplovni tehničar - od 80.000 do 100.000 dinara (nezvaničan podatak)

* Zdravstvena i socijalna zaštita - 59.880 dinara

* Administrativne i pomoćne uslužne delatnosti - 52.808 dinara

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.