Kacin: Moj novi izveštaj biće pohvalan i podsticajan

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Moj novi izveštaj biće pohvalan i podsticajan

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da će njegov najnoviji izveštaj toj evropskoj instituciji biti pohvalan i podsticajan, realan i fokusiran na sve relevantne teme koje se odnose na evropske integracije Srbije.

"Svi pomaci napravljeni u proteklo vreme, od vizne liberalizacije i primene Privremenog trgovinskog sporazuma do početka procesa ratifikacije SSP-a i postizanja kompromisa oko zajedničke EU-Srbija rezolucije o Kosovu, biće izdvojeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i jasno pohvaljeni", naveo je Kacin, koji je dva dana bopravio u Beogradu.

S druge strane, upravo kao podsticaj za rešavanje nekih drugih pitanja, rezolucija EP o Srbiji će, kako kaže, podsetiti Beograd da je uslov svih uslova napretka ka EU okončanje saradnje sa Tribunalom u Hagu, kao i regionalna saradnja, a tu on pre svega podrazumeva smanjenje tenzija i normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Reforma pravosuđa bez koje nema istinske vladavine prava, što je jedan od ključnih kopenhaških kriterijuma za članstvo u EU, će se takođe naći kao jedan od prioritetnih tačaka Rezolucije", kazao je Kacin.

On kaže da želi da ohrabri kolege u Narodnoj Skupštini Srbije da ova institucija preuzme veću, odlučniju, pozitivniju i vidljiviju ulogu u tom procesu.

Upitan kako ocenjuje posetu Beogradu, Kacin kaže da je svaka poseta delegacije EP za Jugoistočnu Evropu jedinstvena prilika da partnerima u Beogradu jasno i na razumljiv način prenese određene poruke.

On tvrdi da te poruke sadrže i ohrabrivanja i podsticanja na dalje reforme, kao i kritike i ukazivanja na određene otvorene izazove na kojima treba još raditi, kako u vladi, tako i u parlamentu.

"Na zaključnom delu zasedanja Interparlamentarnog Odbora sam pokušao da objasnim da svaku kritiku treba shvatiti zapravo kao podršku EU i posebno EP vašim institucijama da se poduhvate ozbiljnog resavanja nekog problema", kazao je slovenački političar.

U tom smislu, kaže, kada je ukazivao na aktuelni problem u Sandžaku ili stanje medijskih sloboda njegov cilj je bio da da politički legitimitet rešavanju odnosno poboljšavanju situacije u nekom domenu, a ne da daje kritiku kao takvu.

"Zato i mislim da je poseta bila uspešna jer sve poruke koje smo preneli su naišle na puno razumevanje naših prisutnih kolega u Beogradu. Sada se ta pozitivna atmosfera mora, baš kao i u slucaju kompromisne EU-Srbija rezolucije o Kosovu, preneti i u praktičnu ravan", naveo je on.

Kacin je ukazao da je od usvajanja legislative do pune implementacije dug put, a s druge strane svakom posetom predstavnika EU se tek daje jedan pozitivan impuls i podsticaj sprovođenju reformi, bila to reforma pravosuđa, formiranje Bosnjackog nacionalnog saveta ili odnos Beograda prema Kosovu.

"Kranji rezultat ove posete će se videti u nedeljama i mesecima koji su pred nama, i odgovornost leži pre svega na Beogradu", zaključio je Kacin, dodajući da se raduje napretku koji će biti postignut do jula 2011. kada EP ponovo formalno zaseda u Briselu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.