Izvor: Blic, 18.Avg.2016, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUVA I PLEŠE Ima 71 godinu i najstarija je balerina na svetu

Dorin Piči je u svojoj 71. godini položila ispit VI stepena baleta i postala počasna članica engleske Kraljevske plesne akademije.

Svako jutro dok pere zube Dorin balansira na nožnim prstima. U kuhinji je postavila šipku pomoću koje može da pleše i to radi minimum pola sata dnevno.

Dorin je najstarija rekreativka koja je postala počasna članica engleske Kraljevske plesne akademije. Nema veze što ne može aktivno da nastupa, jer ona to nikad i nije želela. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dorin samo želi da pleše.

Njena priča je neverovatna i inspirativna. U mladosti je želela da se bavi baletom, ali je znala da se radi o vrlo skupoj profesiji i nikad od roditelja nije tražila da joj plaćaju časove, ali je želja ostala.

Pre deset godina Dorin je otputovala u Kanadu ne bi li posetila rođaku Dijan koja je profesorka baleta. Dijan ju je pozvala da se pridruži na času baleta, što je Dorin odmah oduševljeno prihvatila. Ono što je videla totalno ju je oduševilo i odlučila je da se ozbiljno počne baviti plesom.

Studio u kuhinji

Prvo je plesala u lokalnom studiju, ali to joj nije u potpunosti odgovaralo. Zatim je počela da vežba sama sama s profesoricom Monikom Kliver. Napravila je mini studio u kući tako što je u kuhinji je postavila šipku uz koju vežba. Svaki dan po pola sata vežba sama, a profesorica joj dolazi tri puta nedeljno.

Iako joj časovi s tinejdžerima u plesnom studiju nisu odgovarali, načula je kako omladina spominje zanimljivu stvar, polaganje ispita za Kraljevsku plesnu akademiju. Ta ideja joj nije izlazila iz glave, pa je odlučila da krene s polaganjem ispita.

Najljepši trenutak

- Iznenadila sam se kad su mi rekli da sam najstarija osoba koja je došla ovako daleko u polaganju ispita. Kad sam prošla ovaj ispit, bio je to treći najljepši trenutak u mom životu. Prvi je, naravno, udaja za supruga Bila, a drugi kada sam postala inženjerka - rekla je novinarima Dorin nedugo nakon polaganja ispita.

Ona je po struci inženjerka za električna vozila i kaže da je jednim delom u penziji. Drugim rečima, još uvek povremeno radi, a u pauzama kuva, druži se s prijateljima i, naravno, pleše.

Dorin ne pada na pamet da se tu zaustavi. Polaganje ovog ispita za nju je samo izazov da krene dalje. Već radi na gradivu, odnosno elementima plesa koje mora svladati da bi položila sledeći ispit. Nakon što bude položila za osmi stepen čekaju je špic-patike. To će za Dorin biti najveći izazov, jer je do sada u špic-patikama vežbala vrlo malo pod budnim okom profesorice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.