KUPAJTE SE SLOBODNO: Naučna istraživanja dala odgovor na pitanje koje je SVE MUČILO

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2020, 13:55

"KUPAJTE SE SLOBODNO": Naučna istraživanja dala odgovor na pitanje koje je SVE MUČILO

Hlor je u većini bazena dovoljan za deaktiviranje virusa.

Ako ovoga leta odmor budete provodili uz more, reku, jezero, ili pak bazen, ne treba da brinete o kupanju zbog kovida 19, smatraju američki naučnici.

Nema podataka da se neko zarazio korona virusom putem vode, kaže profesorka Karin Mičels, šefica katedre za epidemiologiju na UKLA-a Univerzitetu u San Francisku.

Istog je mišljenja i profesorka molekularne mikrobiologije i imunologije Paula Kenon.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ne mogu reći da je rizik 100 odsto nulti, ali vam mogu reći da mi nikada ne bi palo na pamet da mogu dobiti kovid 19 u bazenu ili moru - kaže Paula Kenon, profesorka molekularne mikrobiologije i imunologije.

Na veb strani tog univerzoteta na kojoj su saveti vezani za pandemiju kovida 19, piše da nema dokaza da se virus može preneti preko bazenske vode.

Stručnjaci kažu da nije poznat prenos bolesti vodom u rekama, jezerima ili moru. Takođe, smatra se da je boravak na otvorenom manji rizik od zatvorenog prostora zbog slobodnog protoka vazduha.

- Čak da je to i teoretski moguće, morali bi popiti jezero da biste se možda zarazili - kaže profesorka Mihaels.

Neki virusi žive u fekalnim tvarima koje dospijevaju u more kanalizacijom, ali dosadašnja istraživanja pokazuju da je glavni način prenosa virusa Kovid 19 je respiratoran, a ne fekalno-oralan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.