KRIZA S IZBEGLICAMA Tovarnik: Haos i tuče među izbeglicama. Horgoš: Hvala, Srbijo!

Izvor: Blic, 17.Sep.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIZA S IZBEGLICAMA Tovarnik: Haos i tuče među izbeglicama. Horgoš: "Hvala, Srbijo!"

Kriza s izbeglicama i dalje traje u Srbiji, ali i okolnim zemljama. Mađarska je juče zatvorila granične prelaze sa Srbijom, a na prelazu u Horgošu došlo je do teških incidenata, kada je mađarska policija protiv migranata upotrebila suzavac i vodene topove. Izbeglice i danas stoje ispred granice s Mađarskom, ali neki od njih se odlučuju na put u Hrvatsku. Događaje u vezi s migrantskom krizom pratićemo u blogu uživo.

Nakon jučerašnjeg haosa na srpsko-mađarskoj granici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << migranti na graničnom prelazu Horgoš 2 mirno protestuju uzvikujući "Hvala, Srbijo", javlja reporter RTS-a.

Jedna grupa je na dvadesetak metara od prelaza formirala živi zid, držeći se za ruke. Oni ne žele da razgovaraju s novinarima, ali uzvikuju: "Hvala, Srbijo".

Nakon što su došli autobusi, mnoge izbeglice pokušale su da preko reda dođu do autobusa.

Prvo su stajali strpljivo u redu:

Lines form for buses and increased presence of riot police Tovarnik train station pic.twitter.com/ceEZiisEEU— Michael Greenfield (@SkyGreenfield) September 17, 2015

Ali zatim su stvaro počele da izmiču kontroli:

Police trying to push people back under a fence. They're struggling to cope now pic.twitter.com/8EZbFBlzme— Michael Greenfield (@SkyGreenfield) September 17, 2015

Police line over run. Refugees racing through pic.twitter.com/z2spIQyr3p— Michael Greenfield (@SkyGreenfield) September 17, 2015

Dopisnik britanskog Kanala 4 Džonatan Miler objavio je na svom nalogu na Tviteru fotografiju za koju kaže da predstavlja tuču među migrantima kod Tovarnika. Policija očajnički pokušava da kontroliše situaciju.

Fights breaking out in Tavernik as police struggle control desperate situation. Mayhem in the EU @Channel4News pic.twitter.com/JcVkH0oeHz— Jonathan Miller (@millerC4) September 17, 2015

Jedna hanoverska bolnica objavila je kako je poslednjih dana bila suočena sa oko 35 slučajeva trovanja gljivama, a u pitanju su uglavnom bile izbeglice iz Sirije.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Uprava carina saopštila je danas da čini sve što je u njenoj moći da obezbedi nesmetano odvijanje prometa robe i putnika na graničnim prelazima na kojima je to u ovom trenutku moguće, s obzirom da su zbog izbegličke krize zatvoreni granični prelazi Horgoš i Horgoš 2.

Iz Uprave carina podsećaju da je i dalje na snazi odluka madjarske strane da zatvori granice na prelazima Horgoš 1 i 2, kao i na Bačkim Vinogradima, pa se putnički promet odvija preko graničnih prelaza Kelebija, Bajmok i Đala, a promet roba preko carinskih ispostava Kelebija Terminal i Bogojevo.

Na železničku stanicu u Tovarniku, na granici sa Srbijom, danas je stiglo nekoliko autobusa kojim će više od 1.500 izbeglica biti prebačeno u neke od prihvatnih centara u Hrvatskoj.

U prvi autobus, bez veće gužve, ušla je prva grupa muškaraca, žena i dece, da bi se potom, takodje mirno, formirao red za naredno vozilo.

Na železničkoj stanici u Tovarniku više od hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka čeka voz kojim će biti prebačeni u neki od prihvatnih centara u Hrvatskoj, a oko 250 njih koji su izgubili strpljenje i pokušali pešice da napuste stanicu, policija je vratila nazad.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Hrvatski portal "Index.hr" prenosi da je u Tovarniku, koji se nalazi sa hrvatske strane granice sa Srbijom, nastupio haos, jer je tamo više od 6.000 izbeglica. Na teren je poslata vojska, a nestalo je hrane.

- Prema najnovijim informacijama koje imam u Tovarniku je oko 6000 izbeglica, a mi imamo 3 medicinska tima iz našeg DZ-a, po jedan lekar i medicinska sestra - rekao je za Indeks Ante Lohinski, direktor Doma zdravlja u Vukovaru.

Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović doneo je danas Odluku o pružanju podrške državnim telima Republike Hrvatske u sprovođenju aktivnosti oko dolaska migranata u Hrvatsku.

Oružane snage Hrvatske će osigurati i postaviti pet šatora „ALASKA“ s opremom za potrebe rada Štaba za koordinaciju aktivnosti, povodom dolaska migranata na lokaciji pored Lovačke kuće Kunjevci kod Vinkovaca u Vukovarskoj-sremskoj županiji i 120 kreveta za potrebe smeštaja migranata na lokaciji Čepin u Osječko-baranjskoj županiji.

Nemiri na graničnom prelazu Horgoš 2 razdvojili su jednu izbegličku porodicu, koja je intervencijom mađarske policije ponovo spojena.

Kako je saopštila mađarska policija, majka, 15-ogodišnji dečak i još jedno dete izgubili su jedno drugo u metežu koji je juče nastao u sukobima na graničnom prelazu.

Nakon što su pronađeni, prošli su lekarski pregled i u pratnji zamenika komandanta Uprave policije Janoša Baloga prebačeni su u tranzit zonu kod Reskea.

Evropski parlament danas je većinom glasova podržao plan Evropske komisije o solidarnom raseljavanju izbeglica, koje zemlje članice oklevaju da prihvate.

Za rezoluciju o planu, kojim su predviđene obavezujuće kvote kako bi se podelio teret zbrinjavanja oko 120.000 izbeglica glasalo je 372 poslanika, dok je 124 bilo protiv.

Ova rezolucija nije obavezujuća.

Activists warning #migrants to avoid fields on their way to #Croatia which could be mined says @PatrickKingsley pic.twitter.com/6FHa9UtZLX— BBC Outside Source (@BBCOS) September 16, 2015

Evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas u Budimpešti da ograde i nasilje nisu rešenje za migrantsku krizu i pozvao mađarske vlasti da se pridruže zajedničkim evropskim naporima da se ona reši.

"Zidovi su privremeno rešenje", rekao je komesar novinarima nakon susreta sa članovima mađarske vlade i dodao da su oni samo preusmerili priliv izbeglica i doveli do tenzija.

"Ni nasilje nije rešenje", rekao je Komesar i ukazao da su većina migranata Sirijci, koje nikakve prepreke neće zaustaviti u bekstvu od nasilja i terora.

On je skrenuo pažnju mađarskim domaćinima da je njihova moralna dužnost da te ljude zaštite, i da ih na to obavezuju evropski i međunarodni zakoni i principi.

"Apelujem na vas da radite zajedno sa nama, Evropskom unijom, da pronađemo zajedničko i trajno rešenje", rekao je Avramopulos.

Mađarski šef diplomatije izneo je prilično skandaloznu odbranu postupaka policije njegove zemlje koje su osudile i Ujedinjene nacije.

- Da je policija Srbije sprečila napade na policajce, ne bi bilo nikakvih nasilnih akata - rekao je mađarski ministar.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Nakon gotovo ratnog stanja na graničnim prlazima Horgoš i Horgoš 2 u sredu, kada je mađarska policija koristila suzavac, pendreke i vodene topove za rasterivanje izbeglica, danas je mirno, a na prelazu Horgoš njih oko dvestotinak čeka da se preveze do hrvatske granice.

Reporter Tanjuga sa lica mesta javio je da je sa graničnog prelaza Horgoš ka Šidu otišlo četiri autobusa punih izbeglicama sa Bliskog istoka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRIZA S IZBEGLICAMA Tovarnik: Haos i tuče među izbeglicama, napadnuti novinari. Horgoš: "Hvala, Srbijo!"

Izvor: Blic, 17.Sep.2015

Kriza s izbeglicama i dalje traje u Srbiji, ali i okolnim zemljama. Mađarska je juče zatvorila granične prelaze sa Srbijom, a na prelazu u Horgošu došlo je do teških incidenata, kada je mađarska policija protiv migranata upotrebila suzavac i vodene topove. Izbeglice i danas stoje ispred granice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.