KRAJ DINASTIJE OBRENOVIĆ: Da li se u noći Majskog prevrata dogodilo baš sve kao u seriji?

Izvor: Kurir, 21.Nov.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAJ DINASTIJE OBRENOVIĆ: Da li se u noći Majskog prevrata dogodilo baš sve kao u seriji?

Serija ima 11 epizoda, od kojih su za prvih 9 korišćeni pouzdani istorijski izvori. Za poslednje dve epizode u kojima je opisan sam prevrat, scenario je delimično promenjen i plod je mašte

Zahvaljujući sada već kultnoj seriji "Kraj dinastije Obrenović" iz davne 1995. godine svi su imali priliku da vide i dožive poslednje dane kralja Aleksandra i kraljice Drage 1903. godine. Iako je serija pretendovala da prikaže što više istorijskih činjenica, neki događaji ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su bili fikcija.

„Kraj dinastije Obrenović" je televizijska serija u obliku dramske hronike snimljena 1995. godine u produkciji RTS-a. Scenario je napisao Radomir Putnik, a režirao ju je Sava Mrmak.

Serija ima 11 epizoda, od kojih su za prvih 9 korišćeni pouzdani istorijski izvori. Za poslednje dve epizode u kojima je opisan sam prevrat, scenario je delimično promenjen i plod je mašte, prenosi Dnevno.rs

Razlog za ovo je prilično očigledan - ne postoje dovoljno pouzdani podaci o tome šta se dogodilo kada su zaverenici ušli u dvor.

Nesporane činjenice ipak postoje:

Određeni zaverenici iz unutrašnjosti stigli su u Beograd uoči tog dana, pod raznim izgovorima. Sa svojim beogradskim drugovima su, podeljeni u pet grupa, proveli do ponoći u kafanama po varoši, a zatim su se svi našli u Oficirskom domu. U 00:45, kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, jedan od vođa zavere, komandovao je polazak u dvor.

Neosporno je da je znao za zaveru, jer je beogradski trgovac Nikola Hadži Toma tim poovodom poslat u Švajcarsku gde se sastao sa Petrom koji je tamo živeo kao običan građanin. Navodno, on nije hteo da pristane na ubistvo i, oslanjajući se na takvo njegovo raspoloženje, jedna grupa starijih zaverenika, kojoj je na čelu bio general Jovan Atanacković, je pokušala je da nametne svoje mišljenje da se kralj Aleksandar samo natera na abdikaciju i protera iz zemlje.

Međutim, preovladalo je mišljenje da bi to bilo najgore rešenje i na predlog kapetana Dragutina Dimitrijevića, Radomira Aranđelovića i Ante Antića, odlučeno je da kralj i kraljica budu ubijeni.

(Dnevno.rs)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.