KORONA OSTAVLJA OZBILJNE POSLEDICE: Srpski kardiolog progovorio o problemu koji se javlja i kod mlađih osoba

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2021, 15:40

KORONA OSTAVLJA OZBILJNE POSLEDICE: Srpski kardiolog progovorio o problemu koji se javlja i kod mlađih osoba

Sve čećše čujemo da i stari i mladi, oni koji nikad nisu imali srčanih problema, posle preležane korone osete aritmiju.

Kardiolog dr major Ognjen Gudelj priča zašto se javlja ta posledica bolesti, koliko je to ozbiljno i šta je najbolje činiti.

- U lečenju kovid pacijenata smo uveliko primetili da pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom i generalno sa bolesima srca posle preležane korone uglavnom imaju veće komplikacije, od pogoršanja stanja do smrtnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ishoda. Kod mnogih kovid pacijenata je lečenje bilo iskomplikovano srčanom slabošću jer srce nije moglo da odgovori potrebama organizma za kiseonikom. I baš zbog toga što se srce muči, javlja se ubrzan i nepravilan srčani rad. Dakle, srce se muči i napinje i zato dolazi do poremećaja srčanog ritma - priča dr major Ognjen Gudelj, načelnik odeljenja za elektrofiziologiju i aritmologiju na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako navodi doktor, ta aritmija kao posledica korone nije primećena samo kod hroničnih srčanih bolesnika već i kod zdravih mladih osoba.

- Veliki broj mladih ljudi i u svetu i u našoj zemlji koji nikada ranije nisu imali probleme dobili su aritmiju posle korone. A to može da uvede u trajnu srčanu slabost. Srećom, kod većine sve prođe spontano.

Ipak, doktor kaže da je kod pacijenata koji su preležali koronu nepravian rad srca primećen i tri meseca posle izlečenja.

- Sami pacijenti su mogli da osete taj nepravilan rad koji se manifestovao u preskocima srca. U tom slučaju, posle tri meseca, nikako ne treba ići na neke invazivne procedure, već treba da se uradi EKG holter monitoring da bi se videlo o kom se tačno poremećaju srčanog ritma radi. Onda treba na osnovu toga da se odredi terapija. To su uglavnom lekovi, a ako je situacija komplikovanija, lekar će preporučiti magnetnu rezonancu srca ili neki drugi vid provere i dalju terapiju.

Naime, doktor ističe da je u svemu najbitnije pravilno odrediti o kom se poremećaju radi da bi pacijent dobio odgovarajuću terapiju.

Međutim, dokor kaže da nema mesta velikoj panici.

- To su uglavnom prlazni poremećaji. Kao kad posle zemljotresa uslede manja podrhtavanja - zaključuje doktor Gudelj.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.