KORISTE SVAKU PRILIKU DA PRISVOJE SRPSKO NASLEĐE NA KOSOVU Kurti pominje Visoke Dečane - Beograd odmah odgovorio

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2022, 17:22

"KORISTE SVAKU PRILIKU DA PRISVOJE SRPSKO NASLEĐE NA KOSOVU" Kurti pominje Visoke Dečane - Beograd odmah odgovorio

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da Priština nastavlja sa beskrupuloznim dezinformisanjem javnosti, kao i zloupotrebama u fabrikovanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta.

Iz Ministarstva kulture je to poručeno povodom današnje izjave premijera takozvanog Kosova Aljbin Kurti da je uveren da će će pitanje zemljišta manastira Visoki Dečani biti rešeno, uz tvrdnju da mu sveštenici u tom manastiru ne izlaze u susret jer ne žele da se sa njim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sastanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i informisanja, u pitanju je još jedan pokušaj da se iskoristi svaka prilika da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe, bar onaj njegov deo koji nije uništen u nebrojenim prethodnim skrnavljenjima i pogromima.

- Uz redovne nasrtaje na prava, bezbednost i baštinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji su praktično svakodnevni, uz pokušaje uništavanja i falsifikovanja kulturnog nasleđa, po ko zna koji put je plasirana i krajnje zlonamerna i zlokobna teza o tome kako su, navodno, sami Srbi krivi za razaranje sopstvenog kulturnog nasleđa, a ne oni koji ga pale, lome i otimaju - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja tim povodom podseća da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se više od 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom KFOR-a, da je u pitanju spomenik od univerzalnog svetskog kulturnog značaja, koji se nalazi na UNESKO listi ugrožene svetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

Kako je navdeno, Ministarstvo kulture i informisanja neće dozvoliti da ovakvi bezobzirni istupi ostanu bez odgovora.

- Nastavićemo da podsećamo na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na KiM i da posvećeno radimo na njegovom očuvanju, uprkos svim bezočnim nasrtajima sa kojima se srpska baština suočava - ističe u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština nastavlja sa dezinformisanjem javnosti

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 09.Okt.2022

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da Priština nastavlja sa beskrupuloznim dezinformisanjem javnosti, kao i zloupotrebama u fabrikovanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta. Iz Ministarstva kulture je to poručeno povodom današnje izjave premijera takozvanog...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.