KOLINDA PONOVO IZVRĆE ISTORIJU: Najstrašnije se NALUPETALA o domoljubivim pesmama, uhvaćena je U LAŽI

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2019, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOLINDA PONOVO IZVRĆE ISTORIJU: Najstrašnije se NALUPETALA o "domoljubivim pesmama", uhvaćena je U LAŽI

To je poslednji slučaj manipulacije istorijskim činjenicama predsednice Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila je gaf tokom 54. Festivala kajkavskih popevki u Krapini kada je za pesmu koja je nastala 2000. godine "Pod brajde", izjavila da je nastala u vremenima "kada se nije smela pominjati Hrvatska, domovina, domoljublje.."

- Moja šefica kabineta je Zagorka i ona uvijek insistira da se dolazi ne samo na Festival, već i da se što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više posećuje Zagorje. I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpevate onu prekrasnu popevku 'Došel bum doma sel si bum pod brajde', koju smo pevali s vojnicima u Avganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smela pominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje - rekla je predsednica.

Ipak, pesma "Došel bum doma (Pod brajde)" Rajka Sudoholcana, koji je autor muzike, teksta i jedan od aranžera, nastala je, prema podacima hrvatske Službe zaštite autorskih muzickih prava (ZAMP) 2000. godine.

- Bilo da je reč o pozdravu "Za dom spremni", nazivanju ustaških prebega u Južnu Ameriku domoljubima, guranju tadašnje Jugoslavije u zemlje iza "gvozdene zavese", detinjstvu bez više vrsta jogurta - odnos predsednice prema prošlosti svodi se na besramno manipulisanje utvrđenim istorijskim činjenicama. I to uglavnom, u svrsi stvaranja paćeničkog narativa o hrvatskom društvu u vreme Jugoslavije - pišu hrvatski mediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.