KOLEKTIVNI UGOVOR ZA SVE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Izvor: Kurir, 07.Jun.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA SVE ZDRAVSTVENE USTANOVE

BEOGRAD - Poseban kolektivni ugovor počinje da važi za sve zaposlene u zdravstvu bez obzira na to da li je osnivač ustanove država ili se radi o privatnoj zdravstvenoj ustanovi!

 Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je istakao da su posebnim kolektivnim ugovorom uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, međusobni odnosi učesnika potpisnika tog ugovora i druga pitanja od značaja za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zaposlene i poslodavce, a u skladu sa Zakonom o radu i ratifikovanim međunarodnim konvencijama u toj oblasti.

Ugovorom je, između ostalog, uređen postupak zasnivanja radnog odnosa u zdravstvenoj ustanovi, obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih, plaćeno odsustvo zaposlenih.

Takođe i bezbednost i zdravlje na radu, kolektivno osiguranje zaposlenih u slučaju smrti, povrede na radu, profesionalne bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti, pravo zaposlenih na obaveštenje o svim pitanjima koja su od značaja za socijalno-ekonomski položaj, prava i dužnosti u štrajku...

Istovremeno, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić doneo je odluku o proširenom dejstvu tog ugovora.

On je naglasio da prošireno dejstvo ugovora znači da će prava zaposlenih u zdravstvu biti regulisana bez obzira na to ko je osnivač zdravstvene ustanove.

Branislava Plančak, Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, izrazila je zadovoljstvo kolektivnim ugovorom koji ukazuje i na značaj rada sindikata, dodajući da će njime biti prekinut trend nametanja pravila poslodavca o pravilima u radu u zdravstvenim ustanovama.

Ona je takođe ukazala na značaj što su kolektivnim ugovorom obuhvaćeni i zdravstveni radnici u privatnoj praksi koji će ovim ugovorom biti potpuno zaštićeni.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.