Izvor: B92, 07.Jun.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kolektivni ugovor u zdravstvu

Beograd -- Zaposleni u bolnicama i domovima zdravlja dobili su novi kolektivni ugovor, koji bi trebalo da ih zaštiti od samovolje direktora i poboljša uslove rada.

Dok ministar zdravlja hvali ugovor kao plod višegodišnjih pregovora, predstavnici zaposlenih naglašavaju da im plate ovim ugovorom nisu regulisane.

Lekari i medicinske sestre od danas će tačno znati koliko će biti plaćeni za noćni rad, kada imaju pravo na slobodan dan, ali i pod kojim uslovima smeju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da štrajkuju, jer je od danas na snazi novi kolektivni ugovor.

"Zaista sam uveren da ulazimo u fazu regulisanja međusobnih odnosa zaposlenih i poslodavaca sa mnogo više razloga za oprezni optimizam u smislu postizanja mnogo boljih uslova za rad", kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

"Najveći uspeh ovog kolektivnog ugovora je to što će biti stavljeni van snage diskutabilni pravilnici o radu koji su krenuli da se donose u zdravstvenim ustanovama", rekao je Dragan Bisenić, iz sindikata medicinskih tehničara,

Država je ovom ugovoru dala tzv. prošireno dejstvo, što će zaštiti prava lekara i u privatnoj praksi.

"Što znači da će prava zaposlenih u ovoj oblasti biti regulisana na isti način bez obzira na osnivača odnosno vlasnika, a samim tim obezbeđujemo iste uslove rada u oblasti zdravstvene zaštite", kazao je Rasim Ljajić, ministar rada.

Donošenje ovog ugovora je i razlog da sindikat Nezavisnost odustane od svog zahteva za smenom ministra zdravlja.

"Taj kolektivni ugovor je bio razlog da pre nekih mesec i po dana čak zatražimo i ostavku Tomice Milosavljevića. Naravno da ćemo sada to zaboraviti jer je pred nama kolektivni ugovor", kaže Zoran Ilić iz sindikata Nezavisnost.

Kolektivni ugovor se od danas odnosi na zaposlene u skoro 4.000 zdravstvenih ustanova, bez obzira na to da li je osnivač država ili je reč o privatnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.