KO JE ZAPRAVO OTEO DETE? Bolni detalji slučaja koji je potresao Srbiju, Jelena odgovorila suprugu na tvrdnje da je zapostavljala sina

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 08:21

KO JE ZAPRAVO "OTEO DETE"? Bolni detalji slučaja koji je potresao Srbiju, Jelena odgovorila suprugu na tvrdnje da je zapostavljala sina

Odgovor Jelene na tvrdnje muža da je zapravo ona otela dete.

Porodična drama Jelene Abramović (32), koja je u ispovesti za Kurir optužila muža Mašana Lubardu (37) da je na Veliki petak ilegalno odveo njihovog dvoipogodišnjeg sina u Švajcarsku bez pasoša i njene saglasnosti, podigla je Srbiju na noge, a nadležne institucije su saopštile da već rade na rešavanju ovog slučaja.

Ispostavilo se i da je Jelenu njen još uvek venčani suprug Mašan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvi, pre više od mesec dana, prijavio u Švajcarskoj da je navodno napustila zemlju s detetom, i to protivno odluci švajcarskog suda. Jelena na to za Kurir odgovara da je prijava njenog supruga usledila tek nakon što mu je ona zatražila razvod 6. januara ove godine, kao i da su u to vreme svi zajedno bili u Srbiji.

Podsetimo, Jelena je apelovala na nadležne institucije da joj pomognu da sazna kako je dete bez putnih dokumenta i njene saglasnosti prešlo granicu, rekavši da joj suprug navodno ne daje da ga čuje i vidi.

Povodom njene prijave da joj je suprug oduzeo zajedničko dete i s njim napustio teritoriju Srbije, Prvo osnovno javno tužilaštvo saopštilo je juče da je MUP za Grad Beograd uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi pribavljanja svih relevantnih podataka i dokumentacije u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za ovaj događaj.

- Napominjemo da Prvo OJT već postupa po zahtevu za vraćanje maloletnog deteta na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece. Taj zahtev je centralni organ švajcarske konfederacije preko našeg Ministarstva pravde dostavio MUP i tužilaštvu, a u cilju provera navoda oca M. L. da je, protivno odluci švajcarskog suda, majka J. L. s maloletnim detetom napustila teritoriju Švajcarske.

U tom predmetu, koji predstavlja kontraprijavu, vrše se provere, preciznije, zatražen je izveštaj Centra za socijalni rad, kao i spisi suda u postupku koji se vodi između navedenih lica u vezi s poveravanjem maloletnog deteta, a od J. L. je u policiji uzeta izjava na okolnosti navoda - saopštilo je tužilaštvo.

Ipak, Jelena za Kurir tvrdi da je u decembru prošle godine njen suprug lično kupio avionske karte da sve troje dođu u Srbiju, pri čemu je prvo ona došla sa detetom, a Mašan nekoliko dana posle njih.

- Temu razvoda smo pokrenuli još u Švajcarskoj i to više puta razmatrali. Kad smo došli ovde, došlo je do eskalacije odnosa, kada sam bila prinuđena da u januaru podnesem zahtev. Nakon što sam to uradila, on je u Švajcarskoj takođe podneo zahtev i prijavio Hašku konvenciju, čiji je postupak u toku, a nema nikakve odluke suda. On je sebi dao za pravo da, dok smo u procesu, odvede dete iz zemlje, i to bez pasoša - kaže Abramovićeva.

Mašan Lubarda je juče poručio za Kurir da će sve objasniti kada napravi dopis sa advokatima iz Švajcarske i Srbije.

- Tada ću govoriti o celom slučaju, a sve u interesu deteta. Ja živim za svoje dete, ono je bolje nego ikad - rekao je Lubarda, a na pitanje kako je dete prešlo granicu bez pasoša, rekao je da je "sve legalno, kao sve što radi u životu".

Za medije je poručio i da Jelenina verzija priče ne odgovara istini.

- Ali ono što zasad mogu da kažem jeste da je odavno počela da zapostavlja naše dete. Mi svi živimo u Švajcarskoj i dete ovde pohađa školicu na nemačkom i engleskom jeziku, ali molim vas da sačekate nekoliko dana, tada ću reći punu istinu i izneti dokaze.

Ipak, njegova supruga Jelena kaže da je dete u Švajcarskoj neredovno išlo u vrtić jer je bilo na relaciji Srbija-Švajcarska.

- U Švajcarskoj smo imali privremeno boravište zbog prirode njegovog posla. Dete je tamo neredovno išlo u vrtić i slabo govori nemački, dok ima izuzetno napredan izgovor srpskog jezika. Navode o zapostavljanju deteta uopšte ne želim da komentarišem jer to nije istina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.