KO JE VADIM KRASIKOV? Putin se snažno zalaže da ga izvuče iz zatvora, neki kažu RUSKI PATRIOTA drugi plaćeni UBICA, šta je istina?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 10:50

KO JE VADIM KRASIKOV? Putin se snažno zalaže da ga izvuče iz zatvora, neki kažu RUSKI PATRIOTA drugi plaćeni UBICA, šta je istina?

Sve što niste znali o Vadimu Krasikovu

Ime Vadima Krasikova poslednjih dana pominje se više nego ikada.

Marija Pevčik, desna ruka preminulog vođe ruske opozicije Alekseja Navaljnog, otkrila je da je samo dan pre njegove smrti navodno postignut dogovor o razmeni zatvorenika sa Nemačkom.

U jednom pravcu trebalo je da osim Navaljnog odu i dva američka marinca, a u drugom, dakle ka Rusiji Vadim Krasikov koji u Nemačkoj služi doživotnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kaznu zatvora.

Njene tvrdnje nisu mogle biti potvrđene i nije ponudila nikakve dokaze koji bi ih potkrepili.

Nije tajna da predsednik Rusije Vladimir Putin uporno pokušava da iz zatvora kako zna i ume izvuče Krasikova iako je reč o ubici.

Čak je i u intervjuu sa Takerom Karlsonom spomenuo indirektno Krasikova u kontekstu jednog "ruskog patriote" koji služi kaznu u Nemačkoj.

Krasikov u Nemačkoj služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva Zelimhana "Tornikea" Kangošvilija u Berlinu 2019., gruzijskog državljanina čečenskog porekla koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i kasnije zatražio azil u Nemačkoj.

Krasikov je osuđen 2021. godine. Nemački sud rekao je da je delovao po nalogu ruskih vlasti, koje su mu dale lažni identitet, pasoš i sredstva za izvršenje ubistva.

Ubistvo i naknadna osuda pokrenuli su veliki diplomatski spor između Rusije i Nemačke, uključujući i diplomatska proterivanja.

Dokazi koje je pregledao sud, uključujući materijal koji je otkrila istraživačka stranica Bellingcat, pokazali su kako je Krasikov bio zaposlen u ruskoj bezbednosnoj agenciji i da je verovatno zamoljen da izvrši ubistvo 2019. godine, rekao je sudac Olaf Arnoldi.

Krasikov i njegovi pravni zastupnici osporavali su krivicu za ubistvo, a čak su doveli u pitanje njegov identitet. Krasikov je na početku suđenja rekao da je pogrešno identifikovan i da je rođen u Rusiji 1970., a ne u Kazahstanu 1965.

Arnoldi je izjavio da su ruske vlasti mesec dana pre ubistva izdale Krasikovu lažan pasoš pod pseudonimom Vadim Sokolov, koju je koristio za put u Berlin, gde je u blizini berlinskog parka Klajner Tirgarten više puta pucao u žrtvu s leđa iz pištolja s prigušivačem.

Svedoci su videli kako je osumnjičeni bacio bicikl, pištolj i dugu, tamnu periku u obližnju reku Spree te su obavestili policiju koja ga je brzo uhapsila pre nego što je uspeo da pobegne na električnom skuteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je optužbe o umešanosti Rusije u ubistvo u Berlinu "apsolutno neutemeljenima".

Arnoldi je dodao da Krasikov nije bio ranije osuđivan, ali službeni podaci pokazuju da su ga tražile ruske vlasti zbog ubistva poslovnog čoveka u Moskvi 2013. Slučaj je odbačen 2015.

Srbija Danas/Republika/I.Đ.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.