KLJUČA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Filipini uputili oštro UPOZORENJE SUPERSILI da ne prilazi njihovoj teritoriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 17:28

KLJUČA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Filipini uputili "oštro" UPOZORENJE SUPERSILI da ne prilazi njihovoj teritoriji

Pomorski zvaničnici zabranili svim plovilima pristup tokom manevara

Filipinsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas Kinu da očekuje "najozbiljniji odgovor" u slučaju da se kineske vojne vežbe u spornom Južnom kineskom moru preliju na filipinsku teritoriju.

Ministar Teodoro Loksin Junior rekao je da kineska vojska od 1. jula izvodi vežbe na Parcelskim ostrvima, poznatim i pod imenom Siša ostrva, na koja pravo polažu i Kina i Vijetnam. Dodao je da su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kineski pomorski zvaničnici zabranili svim plovilima pristup toj teritoriji tokom manevara.

- Ako se vežbe preliju na Filipinsku teritoriju, upozoravamo Kinu da će to biti dočekano najozbiljnijim odgovorom, diplomatskim ili bilo kojim drugim - naveo je Loksin u saopštenju.

Upozorenje Manile o teritorijalnim konfliktima sa Kinom je najozbiljnije ove godine, a izdato je uprkos poboljšanju odnosa dve zemlje nakon što je Rodrigo Duerte 2016. godine preuzeo dužnost predsednika Filipin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.