KLJUČA U CRVENOM MORU Projektil iz Jemena pogodio teretni brod, izbio požar

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2023, 13:32

KLJUČA U CRVENOM MORU Projektil iz Jemena pogodio teretni brod, izbio požar

Napad na brod Al Džasra dodatno eskalira kampanju pobunjeničkog pokreta Huti, koje podržava Iran

Teretni brod pod zastavim Liberije zapalio se u Crvenom moru nakon što je pogođen projektilom iz Jemena, sa teritorije pod kontrolom Huta, saopštio je anonimni zvaničnik odbrane SAD, kao i privatna obaveštajna firma Embri.

"Projektil je navodno pogodio levu stranu teretnog broda 'Al Džasra' i jedan kontejner je pao u more od udara. Ovaj projektil je takođe izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << požar na palubi", saopšteno je iz Embrija.

, i oni su preuzeli odgovornost za seriju raketnih napada u poslednjih nekoliko dana u strateškom moreuzu Bab el Mandeb, na ulazu u Crveno more.

Huti do sada nisu potvrdili svoju umešanost u napad na ovaj teretni brod, prenosi AP.

"Al Džasrom" upravlja nemačka kompanija Hapag, za koju Embri tvrdi da "ima kancelarije u izraelskim lukama Ašdod, Haifa i Tel Aviv".

Napadi Hutija, uključujući napad na drugi teretni brod u četvrtak i na komercijalni tanker dan ranije, kako se navodi, predstavljaju odgovor na ratne akcije Izraela u Pojasu Gaze, iako su veze s brodovima na meti pobunjeničkih napada slabe ili uopšte ne postoje.

Kroz moreuz Bab el Mandeb prolazi gotovo skoro 10 odsto ukupne količine nafte kojom se trguje morem, kao i roba vredna oko hiljadu milijardi dolara na godišnjem nivou.

Globalna plovidba postaje sve rizičnija usled mogućnosti da se rat Izraela i Hamasa proširi na druge zemlje regiona, a rizici su dodatno povećani nakon završetka privremenog primirja Izraela i Hamasa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dva odvojena napada u Crvenom moru: Pogođena dva teretna broda

Izvor: Danas, 15.Dec.2023

Balistička raketa, ispaljena sa teritorije pod kontrolom pobunjenika u Jemenu, pogodila je danas teretni brod u Crvenom moru u blizini strateški važnog moreuza Bab el-Mandeb, nekoliko sati posle napada u kojem je pogođen drugi teretni brod, saopštile su vlasti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.