KKO ĆE IZGLEDATI VEŽBA Srpski padobranci skaču iz američkog SUPER HERKULESA

Izvor: Blic, 10.Nov.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KKO ĆE IZGLEDATI VEŽBA Srpski padobranci skaču iz američkog "SUPER HERKULESA"

Srpski i američki padobranci održaće sledeće nedelje zajedničku vojnu vežbu, u okviru koje će skakati iz transportnih aviona C-130J Super Herkules, koje je proizvela korporacija Lokhed Martin.

Ovom vežbom Američko ratno vazduhoplovstvo zapravo pruža podršku svojim padobrancima iz 173. padobranske brigade iz Vićence. Osim ovda dva transportna aviona, zbog prevoza i prisustva viših američkih oficira, u Srbiju stižu i avion USAF-a C-21A – bizjet Lirdžet 35A, prekosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << portal “Tango six”. Oba tipa letelica pripadaju 86. transportnom vingu iz Ramštajna.

Zajednička padobranska vežba ima za cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom, rekao je američki general Tod Volters, koji je inače zadužen za Združenu vazduhoplovnu komandu pri NATO.

U vežbi će, kako je naveo general Volters, učestvovati oko 100 pripadnika osoblja američke vojske.

- Oni će zapravo dobiti padobranska krila kao rezultat ove aktivnosti. Ovo su aktivnosti izgradnje poverenja, veza koje će trajati doživotno. I oni će svakako poboljšati tehničku obučenost Srba - rekao je američki general.

Za sada se ne zna koliko će srpskih padobranaca učestvovati u vežbi, o kojoj je juče govorio i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Mi smo neutralna zemlja, ali ćemo se pripremati, vežbati i raditi sa svima od kojih možemo nešto da naučimo i koji mogu da nauče nešto od nas. Kao svaka vojno neutralna zemlja trudićemo da imamo izuzetno dobre odnose i sa SAD i sa Ruskom Federacijom, i sa ODKB i sa NATO paktom. Dobro su došli, i Srbija će se i dalje tako ponašati - rekao je Vulin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.