KINEZITERAPIJA: Pokreti koji leče i stanja posle infarkta i šloga

Izvor: Kurir, 22.Jul.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KINEZITERAPIJA: Pokreti koji leče i stanja posle infarkta i šloga

Drevna grana fizikalne medicine pomaže pri tretmanu uzroka problema, rehabilitaciji sportskih povreda, njihovoj prevenciji, kao i u poboljšanju svakodnevnog života ljudi, pa i onih koji su imali neka od najtežih oboljenja

Često vas bole leđa i vrat i pod stalnim ste stresom zbog svakodnevnih obaveza? Zbog toga pribegavate raznim lekovima za ublažavanje tih simptoma, ali pritisak u gornjem delu leđa ne prolazi. Svakim danom je, čini vam se, sve gore. Da li ste možda pomislili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da sve vreme samo lečite znake problema umesto njegovih uzroka, pa vaš trud zato i nema dugotrajan efekat?

Kineziterapija - drevna grana fizikalne medicine - nepogrešivo pomaže pri tretmanu uzroka problema, rehabilitaciji sportskih povreda, njihovoj prevenciji, kao i u poboljšanju svakodnevnog života ljudi, pa i onih koji su imali neki zdravstveni problem poput srčanog udara.

Fizioterapeut Milan Ilić istakao je da je kineziterapija metoda koja kao osnovno sredstvo za rad koristi pokret i da zato zauzima vodeće mesto u svakoj fazi lečenja ili rehabilitacije pacijenata.

Terapija od sat vremena

SAMO CILJANE I JASNO DEFINISANE VEŽBE SU EFIKASNE

Fizioterapeut Milan Ilić istakao je da nije svaki pokret lek, već da su u pitanju ciljane i jasno definisane vežbe.- Terapija nije delotvorna kad neko izvodi bilo koji pokret. Takođe, veoma je važno to da se svakom pacijentu pristupi individualno. Terapija traje sat vremena i terapeut je sve vreme s pacijentom - rekao je Ilić.

Činjenice

Najefikasnija u tretmanu

- kičme

- vrata

- stresa

- skočnih zglobova

- kolena

FMS - Najnovija metoda kineziterapije

OTKRIVANJE NAJSLABIJE KARIKE U ČITAVOM TELU

Najnovija i najpopularnija metoda kineziterapije u svetu je FMS. Ona predstavlja sistem koji se bavi analizom funkcionalnih obrazaca pokreta i njihovih komponenti, kao što su mobilnost i motorna kontrola.

- FMS je dijagnostičko-rehabilitaciona metoda, koja čitavo naše telo posmatra kao celinu i bavi se ispitivanjem ne samo jednog njegovog dela već nam pomaže da odredimo zone najvećeg deficita u pokretljivosti čitavog tela i eventualne asimetrije - istakao je Dimitrije Kovač, jedini licencirani terapeut za tu metodu u Srbiji.

Ona je namenjena svima, bez obzira na pol i godine, ali najviše se primenjuje u sportu kao jedan od instrumenata u borbi protiv povreda.

- Cilj testiranja je da se na jednostavan način pronađu najslabije karike u kinetičkom lancu i da se one koriguju. Time se poboljšava čitav obrazac pokreta, čime se naravno u velikoj meri smanjuje procenat rizika za nastanak sportske povrede. Konkretno, ako čoveka bole leđa, mi ćemo saznati zašto ga bole i izlečiti uzrok bola, a ne samo posledicu - objasnio je fizioterapeut Kovač.

Zanimljivo je da na FMS moraju da idu svi fudbaleri Bajerna, NBA liga, ali i profesionalni bejzbol igrači u Americi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.