Izvor: Blic, 17.Avg.2016, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"KALAŠNJIKOV" ZA MANJE OD 200 EVRA Tavani i podrumi Srbije krcati nelegalnim oružjem

Najpopularnija puška na svetu AK47, poznatija kao „kalašnjikov“, glavni akter poslednjih pucnjava u Srbiji, na crnom tržištu može se kupiti i za 200 evra!

- Na crnom tržištu ima mnogo oružja, tako da se automatske puške mogu kupiti i za 100, a 200 evra je kvalitetnija - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

A upravo je Nikola Elezović, osumnjičen za ubistvo Alena Kostića, zvanog Kubi, vođe Partizanove navijačke grupe „Zabranjeni“, tu pušku, čije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posedovanje je zabranjeno zakonom, držao kao kućni inventar. Kada mu je dozlogrdilo iživljavanje braće Kostić, koji su mu bušili gume na „pežou“, „kalašnjikov“ je izneo iz kuće i pucao u njih. Iz „kalašnjikova“ je pucao i petostruki ubica iz Žitišta, Siniša Zlatić, kome je na tavanu oružje „zaostalo“ iz ratova 90-ih.

- „Kalašnjikov“, „hekler“, „uzi“ su oružja klasičnih kriminalaca. Čak 80 odsto ubistava u Srbiji počinjeno je nelegalnim oružjem. A kod nas, zbog ratova u poslednjih četvrt veka, tog oružja ima napretek - napominje Radovanović.

Zvanične procene MUP-a ukazuju da je u Srbiji registrovano 1,2 miliona oružja. A koliko je nelegalnog nagađa se, a upravo su te cevi najčešće opasnost po bezbednost građana.

- U kriminalnim obračunima koristi se isključivo nelegalno oružje. Legalnim oružjem vlasnici, u afektu ili na mah, ubijaju ukućane ili komšije - kaže Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Po tavanima i podrumima i do 800.000 oružja

On nije želeo da licitira koliko je nelegalnog oružja u Srbiji, ali napominje da su se gotovo svi koji su bili na ratištu vratili sa „trofejom“. Neke procene, međutim, idu da po tavanima ili podrumuma ima od 200.000 do 800.000 što kratkih, što dugih cevi.

- Ipak, posle razgovora sa ljudima iz MUP-a, mišljenja sam da u Srbiji ima od 600.000 do 700.000 oružja - navodi kriminolog Radovanović.

Radovanović problem nelegalnog oružja, ali i kriminala koje ono povlači za sobom vidi u sankcionisanju trgovaca oružjem, oštrijoj kontroli policije i nekorumpiranom pravosuđu.

UBICA NAVIJAČA ĆUTI Nakon što su mu danima pretili, potegao "kalašnjikov" na braću

- Policija treba da pooštri kontrolu i da kada zaustavi vozilo, obavezno ga i pretrese. Takođe, i prilikom racija na splavovima. Postoje indicije ko ima ilegalno oružje. Vođe navijača, ljudi koji već imaju dosijee... Njih treba rigoroznije kontrolisati - kaže Radovanović i dodaje da sud za ilegalno oružje mora da presuđuje maksimalne kazne, a ne uslovne, kako je, nažalost, često u praksi.

Legalizacija oružja

MUP Srbije trenutno sprovodi akciju legalizacije i registracije oružja. Do 1. novembra vlasnici oružja mogu cevi i municiju da predaju policijskoj stanici bez dokazivanja porekla i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja.

U prethodnoj akciji, prošle godine, građani su predali 7.543 komada različitog oružja. Među njima je i 15 „zolja“, 287 automatskih pušaka i 32 automatska pištolja „škorpion“. Predato je i 1.107 bombi i eksplozivnih sredstava, a prikupljeno je 158.396 komada municije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.