KADIROV PROTIV PRIGOŽINA: Ko bi odneo pobedu u borbi Ahmata I Vagnera?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 19:12

KADIROV PROTIV PRIGOŽINA: Ko bi odneo pobedu u borbi Ahmata I Vagnera?

Šta bi se dogodilo da su se u Rostovu sukobile jedinice Ahmata i Vagnera?

Oružana pobuna u Rusiji, pod vođstvom Vagner grupe I njenog lidera Jevgenija Prigožina, iznedrila je mnogobrojna pitanja.

Mesecima unazad govorilo se o potencijalnoj izdaji šefa Vagner grupe, što se u nekoliko navrata demantovalo – kako od strane ruskih vlasti, tako I Prigožina.

Ipak, 24.06. došlo je do preokreta, kada su pripadnici Vagner grupe otkazali poslušnost Ruskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Federaciji  I sproveli oružanu pobunu koju su nazvali “Marš pravde”.

Tokom proteklih nekoliko meseci, Prigožin je više puta optuživao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua za nekompetentnost i namerno nedovoljno snabdevanje vojnika u Ukrajini. Nedavno je rekao I da je Rusija naredila napade na neke od njegovih trupa, te dodao da je ministar Šojgu naredio sakrivanje 2,000 tela vojnika Vagner grupe.

Prigožin je na svom kanalu na Telegramu objavio audio poruku u kojoj navodi da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da zbog toga njegova firma mora prestane da postoji 1. jula.  Tada je naglasio i da je to zapravo bio ključni razlog pobune.

- Međutim, uprkos tome što nismo ispoljili nikakvu agresiju, bili smo pogođeni. U vazdušnom udaru poginulo je 30 boraca. Svrha naše akcije je bila da sprečimo uništenje "Vagnera" i da privedemo pravdi one koji su svojim neprofesionalnim postupcima napravili veliki broj grešaka tokom specijalne vojne operacije - rekao je on.

Nakon iznesenih optužbi koje je uputio ministru odbrane Ruske Federacije, Prigožin je zapretio da će "očistiti" rusko rukovodstvo, tvrdeći da iza sebe ima 25.000 vojnika spremnih da se bore na njegovoj strani.

U toku noći Vagnerovci su zauzeli Rostov na Donu. Razlog za zauzimanje Rostova vrlo je jasan – to je otvoren atak na ministarstvo odbrane, uzevši u obzir da  se od tamo koordinišu čitave operacije u Ukrajini. 

Gotovo čitav državni vrh Rusije, sa njima I sam predsednik Vladimir Putin, ali I otvoreni saveznici Ruske Federacije, proglasili su pobunu Vagner grupe izdajom.

- Ovo je pokušaj da udare na nas iznutra, ovo je izdaja. Nož u leđa. Ovo je jednako oružanoj pobuni, Rusija će se braniti - rekao je predsednik Rusije u svom javnom obraćanju.

Istovetna osećanja povodom nastale situacije imao je I čečenski lider Ramzan Kadirov.

U svom prvom oglašavanju on je pozvao ruske vojnike da ne pokleknu pred Prigožinovim provokacijama, a delovanje vođe Vagner grupe takođe ocenio kao veleizdaju ruskih interesa.

Čečenski predsednik je pripadnike garde i vojske iz Čečenije uputio ka zonama povišenih tenzija i poručio da će vojna pobuna šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina biti ugušena.

Ipak, stvar nije tako jednostavna kako može na prvi pogled delovati. Do skora je izgledalo kao da će Prigožin I Kadirov uskoro oformiti savez, jer su imali priličan broj zajedničkih stavova. Oni ne samo da su nemalo puta javno hvalili vojne sposobnosti jedan drugome, već su, naličilo je, imali I zajedničkog neprijatelja.

Kadirov nije ostajao nem na ono što je ocenio kao nekompetentno vođenje ruske armije od strane Sergeja Šojgua, a kako je već istaknuto, to mišljenje je imao I Prigožin.

Stoga se postavlja pitanje zašto se Kadirov nije pridružio pobuni, već je oštro osudio. Razlog za nepostupanje na takav način izneo je čečenski predsednik ističući da rat nije vreme za izražavanje ličnih nezadovoljstava i rešavanja sporova u pozadini.

-  Ovo što se dešava nije ultimatum Ministarstvu odbrane, već predstavlja izazov za državu - rekao je Kadirov.

Važno je istaći da njihovo međusobno poštovanje za vojne poduhvate, strategiju I borbenost izvesno nije stvar kurtoazije. Obojica su pokazala vrsne liderske sposobnosti I razumevanje efikasnog delanja na bojnom polju. Samim tim okršaj ove dve vojske bi se pokazao kao ozbiljan poduhvat.

Nije uvek sasvim jasan tačan broj vojnika "Ahmata" I "Vagner grupe". Po rečima Jevgenija Prigožina on je na raspolaganju imao 25. 000 vojnika koji su bili spremni da poginu za zajednički cilj u takozvanom "Maršu pravde". 

Chechen troops have reportedly entered Rostov pic.twitter.com/pUOvdQGwy5

— Michael A. Horowitz (@michaelh992) June 24, 2023

Tačan broj pripadnika "Ahmata" nije dostupan, al je u datom trenutku bio značajno manji od pomenutog broja Vagnerovaca.

Po podacima dostupnim na internetu iz 2022. godine, Kadirova vojska broji 12.000 vojnika, od čega je oko 1.200 na bojištima u Ukrajini, a po informacijama iz decembra ove godine Vagner grupa je brojala 50.000 vojnika.

Ipak, mada manja po brojnosti, "Ahmat" vojska je do sada pokazala visok nivo delotvornosti.

Da je došlo do okršaja, te da se nije moglo pregovarati sa šefom Vagnera, veruje se da bi se I brojnost Kadirove vojske povećala. To nije borba samo dve privatne vojske, već suštinski sukob mišljenja – Prigožinovi postupci su  mogli biti pogubniza državu, dok Kadirov drži stranu Ruskoj Federaciji čak I kada njihove strategije nisu u saglasju.

Kada to uzmemo u razmatranje jasno je da bi čečenska vojska, u slučaju potrebe, dobila neophodno pojačanje, dirigovano od strane državnog vrha, pa bi Vagnerovci nesumnjivo doživeli poraz.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.