KAD OVAKO GORI DRVO, ŠTA TEK MOŽE DA URADI LJUDSKOM MESU? Azeri ne bi smeli da koriste ovo oružje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2020, 00:07

KAD OVAKO GORI DRVO, ŠTA TEK MOŽE DA URADI LJUDSKOM MESU? Azeri ne bi smeli da koriste ovo oružje (VIDEO)

Beli fosfor spada u hemijsko naoružanje koje je zabranjeno u vojnim sukobima

Jermenski mediji objavili su u subotu video snimak snažnih požara koji su zahvatili deo regije Karabaha nakon optužbi da azerbejdžanske oružane snage koriste ovo oružje.

Prema jermenskom Ministarstvu odbrane, azerbejdžanske snage koristile su ovo zabranjeno oružje u zoni sukoba u Karbahu, što je izazvalo veliku vatru.

- Azerbejdžanske snage neselektivno su koristile zabranjenu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fosfornu municiju koja sadrži elemente hemijskog oružja, što je grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, običajnog prava, Opštih sporazuma i relevantnih konvencija i dokumenata UN-a i predstavlja ratni zločin - rekao je sekretar jermenskog Ministarstva odbrane, rekao je Sušan Stepanjan.

U sledećem video zapisu koji se deli sa izveštajem, vidi se kako plamen izazvan belim fosforom zahvata šumu unutar Karabaha.

- Duž odbrambenih linija, neprijatelj nastavlja da gađa mirna naselja i infrastrukturu, uključujući upotrebu municije koja sadrži elemente hemijskog oružja (Beli fosfor), zabranjene Ženevskim konvencijama - zaključilo je Ministarstvo odbrane u svom izveštaju.

Više informacija o Nagorno-Karabahu potražite OVDE

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.