Jutarnji list: Rusija skinula niz hrvatskih firmi sa liste izvoznika

Izvor: Blic, 15.Feb.2017, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jutarnji list": Rusija skinula niz hrvatskih firmi sa liste izvoznika

Skidanje niza hrvatskih firmi sa liste popisa izvoznika u Rusiju novi je korak unazad u hrvatsko-ruskim odnosima, piše zagrebački "Jutarnji list".

"Jutarnji", naime, navodi da su ruske vlasti početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih firmi, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište s gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, u skladu s novim pravilima igre imaju samo Podravka i Sardina.

Ovaj zagrebački dnevnik navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je reč o informaciji koju je objavio deo hrvatskih medija, za koju nije bilo moguće dobiti potvrdu u Hrvatskoj privrednoj komori, kao ni u poslovnim krugovima.

Navodi se da nikakve zvanične reakcije nema ni iz Ministarstva spoljnih poslova, a u ambasadi Rusije u Zagrebu i firmama kojima je uskraćena mogućnost izvoza u Rusiju to, piše "Jutarnji", nisu želeli da komentarišu.

Inače, prema dostupnim informacijama, kako se navodi, među oštećenima su varaždinske firme Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj - Pipo iz Čakovca, kao i Belje i PIK Vrbovec koji su u sastavu Agrokora.

- Na popisu hrvatskih firmi kojima je službena Moskva upalila crveno svetlo nalaze se kompanije koje dulje od 36 meseci nisu izvozile na rusko tržište: one sada, objašnjavaju u HGK, imaju zabranu izvoza u Rusiju. S druge strane, one firme koje u razdoblju dužem od 18 meseci nisu izvozile u Rusiju nalaze se na listi suspendovanih, a među njima su, prema informacijama iz Komore, PIK Vrbovec i Vindija. Razlog neaktivnosti hrvatskih tvrtki prema ruskom tržištu, dodaju, uglavnom se može tražiti u sankcijama koje je EU, čiji je dio i Hrvatska, uvela Rusiji - navodi "Jutarnji".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hrvati naljutili ruskog medveda, stigla ih Putinova osveta

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2017

Skidanje niza hrvatskih firmi s popisa izvoznika u Rusiju novi je korak unazad u hrvatsko-ruskim odnosima...Ruske su vlasti, naime, početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih kompanija, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište s gotovo 145 miliona potencijalnih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.