Jubelej Udruženja studenata sa hendikepom

Izvor: RTS, 06.Dec.2010, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubelej Udruženja studenata sa hendikepom

Udruženje studenata sa hendikepom proslavilo deset godina rada. U tom periodu, Udruženje mnogo postiglo na popravljanju prava osoba sa hendikepom. Svečanosti prisustvovali rektor Branko Kovačević i ministar Žarko Obradović, koji je najavio rekonstrukciju studentskog doma "Mika Mitrović".

U proteklih deset godina Udruženje studenata sa hendikepom je postiglo mnogo na popravljanju i izjednačavanju prava osoba sa hendikepom. Proslavi desetogodišnjice Udruženja prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su rektor Branko Kovačević i ministar Žarko Obradović.

Na svečanosti "Deset kao sto" je poručeno da je u Srbiji postignuto mnogo na popravljanju položaja hendikepiranih i njihovom uključivanju u sistem redovnog obrazovanja, ali da ipak predstoji još mnogo toga.

Radove na rekonstrukciji doma "Mika Mitrović", finansiraće Vlada Srbije, sa 418 miliona dinara, a trebalo bi da budu gotovi početkom sledeće školske godine, najavio je Obradović.

Ministar je rekao da je od donošenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, uključivanje osoba sa hendikepom u sistem redovnog obrazovanja postala deo obrazovnog sistema.

"Imamo veliki zajednički posao da građane Srbije informišemo šta to znači i da sklonimo prepreke koje postoje na putu potpune primene inkluzije na svim nivoima obrazovanja", rekao je ministar.

Ministar je poručio da treba uključiti što više đaka i studenata sa posebnim potrebama u sistem redovnog obrazovanja, dok svaki fakultet i univerzitet treba da stvore neophodne uslove da oni mogu normalno da pohađaju nastavu, postanu ravnopravni građani i postižu dobre rezultate.

Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević istakao je da će biti obezbeđen prevoz do fakulteta u dve smene za sve studente smeštene u domu "Mika Mitrović".

Beogradski univerzitet je pre dve godine osnovao Centar za studente sa hendikepom, rekao je Kovačević i istakao da se stepen razvijenosti društva meri na osnovu njegovog odnosa prema osobama sa hendikepom.

Ista prava i mogućnosti za sve

Rektor je naglasio da je univerzitet u Beogradu jedan od retkih koji ima Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju koji je namenjen osobama sa hendikepom.

Kovačević je rekao da su počeli da se otvaraju centri za studente sa hendikepom pri fakultetima, i da je cilj uključiti što više studenata u njihove aktivnosti, jer svi oni imaju ista prava na obrazovanje čime obezbeđuju bolji i kvalitetniji život.

"Čini mi se da nikada kao danas nije postojao veći stepen razumevanja akademske zajednice, Ministarstva prosvete i Vlade i treba ga iskoristiti na najbolji način", ocenio je Kovačević.

Ljupka Mihajlovska, izvršna direktorka Udruženja studenata sa hendikepom, rekla je da se danas pored desetogodišnjice postojanja tog udruženja, otvaraju i kancelarije, koje su renovirane zahvaljujući podršci Ministarstva rada i socijalne politike.

Mihajlovska je rekla da su program stipendija za izjednačavanje mogućnosti, adaptirani prevoz, dostupnost literature, seminari, radionice neki od ciljeva koje je Udruženje ostvarilo, ali da se treba dalje boriti za stvaranje istih mogućnosti za sve, rekla je Mihajlovska.

Udruženje studenata sa hendikepom jedna je od prvih organizacija u Srbiji koja okuplja mlade sa različitim tipovima hendikepa, kao i mlade bez hendikepa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.