Jovanović: Zašto zajednička predizborna lista, ako govorimo o bojkotu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Zašto zajednička predizborna lista, ako govorimo o bojkotu

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas povodom najavljenog velikog patriotskog protesta u Beogradu 18. februara na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, da je svako iskren iz opozicije dobrodošao na taj skup.

Jovanović je za današnju "Politiku" rekao da DSS takvim skupom želi prvenstveno da podseti na činjenicu da je 18. februara 2008. Skupština Srbije usvojila odluku o poništavanju jednostranih akata privremenih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samouprave u Prištini čime ih je učinila nevažećem i ništavnim.

"Tada je još jednom potvrđeno da je Kosovo Srbija i da tu nema mnogo šta da se raspravlja. Nažalost, zbog potpuno suprotne i protivustavne kosovske politike, aktuelne vlasti danas je više nego ikada potrebno podsetiti na tu činjenicu i zato smo odlučili da godišnjicu obeležimo mirnim ali odlučnim protestom", rekao je Jovanović.

Na pitanje da li očekuje da se priključi još neko iz opozicije, Jovanović kaže da je "svako iskren dobrodošao".

Upitan što DSS podržava protest "Jedan od pet miliona", a nije potpisao Sporazum s narodom Saveza za Srbiju, Jovanović kaže da je ostalo nejasno čemu potreba za zajedničkom predizbornom listom opozicije u trenutku kada se govori o bojkotu.

"Kao ozbiljni ljudi nemamo običaj da se zatrčavamo, naročito kada su stvari ovako konfuzne", rekao je Jovanović.

Nije jasno kaže, ni insistiranje na vladi eksperata ako se prethodno obezbede normalni demokratski uslovi.

"Mi u ovom novom DSS koji se gradi imamo jasne odgovore i želimo da promovišemo naša politička opredeljenja. Problem je što za to ne postoje medijski uslovi i zato bi borba za uvođenje pluralizma u javni prostor trebalo da bude glavni, ako ne jedini zajednički cilj opozicije", rekao je Miloš Jovanović.

Jednom kad se to ostvari, dodaje, ne vidi zašto bi celokupna opozicija morala da ide pod jednu zastavu jer se politički u mnogo čemu razlikuju.

Na pitanje pod kojim bi uslovima DSS učestvovao na izborima, lider te stranke kaže da bi "bilo potrebno da se minimum šest meseci pre održavanja izbora otvori medijski prostor za iznošenje različitih političkih stavova i javnu debatu a ne za galamu i nadvikivanje na koje nas navikavaju predstavnici SNS u onim retkim slučajevima kada opozicija dođe do televizijskog studija".

Upitan o vesti koja se pojavila u medijima da će DSS možda na sledećim izborima nastupiti sa strankom Aleksandra Šapića, Jovanović je odgovorio: "O tom potom".

"Kad gradite sebe, a to je upravo ono što sada radimo - ne razmišljate o predizbornim koalicijama. O njima tim pre ne razmišljamo zato što izbori na koje će biti moguće izaći nisu blizu. Verujem i da Šapić razmišlja na sličan način", kaže Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.