Jovanović: Srbija je neorganizovana zajednica

Izvor: Press, 03.Jan.2013, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Srbija je neorganizovana zajednica

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da građani Srbiji nisu drugačiji od onih u regionu, Evropi i svetu, ali da nedostatak vizije političara koji vode zemlju i kriza u upravljanju državom predstavljaju ozbiljnije probleme od visine budžetskog deficita, brzine rasta javnog duga ili nemoći u uspostavljanju partnerstva sa svetom od koga zavisi.
"Mi nismo organizovana zajednica - ne znamo gde su nam granice, ne znamo šta hoćemo, nismo uspostavili odnose između uzroka i posledice u svakodnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << životu", rekao je Jovanović i dodao da je veliki problem u Srbiji što političari imaju ekskluzivno pravo da žive mimo istine i pošteđeni tereta stvarnosti.

"Političari u Srbiji, predsednik, premijer, vlada za sebe traže privilegije koje godinama u Srbiji više nikome ne pripadaju - sloboda života bez ikakve odgovornosti, mimo stvarnosti i prioriteta i kada je reč o Kosovu, evropskim integracijama, ekonomiji, socijalnoj politici, obrazovanja, sportu, odnosu sa crkvom", kazao je lider LDP.

Jovanović je rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić napravio vladu sa Ivicom Dačićem jer se na taj način svetio Borisu Tadiću i Aleksandru Vučiću koji su, mimo Nikolića, dogovorili neku drugu vladu.
"Tadić je raspisao vanredne predsedničke izbore jer je želeo koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) koju bi vodio Vučić a ne Nikolić jer je gubitnik na predsedničkim izborima... Taj plan je propao...I onda je Nikolić dao Dačiću ono što je Tadić bio spreman da da Vučiću - mesto predsednika vlade", rekao je lider LDP.

Komentarišući istraživanje javnog mnjenja prema kojem SNS i Vučić imaju veliku podršku, Jovanović je rekao da je podrška dokaz "očaja u društvu a ne spremnosti da se krene u minsko polje, u šta se Srbija pretvorila zbog onog što su Dačić, Vučić i Nikolić radili prethodnih 20 godina". Jovanović je rekao da Vučić nije povukao nijedan politički potez u poslednjih šest meseci svodeći sebe na portparola MUP-a i tužilaštva.

Ako Vučić ima značajnu podršku u društvu kako tvrdi onda, kaže Jovanović, to treba da iskoristi da odgovori na pitanja uništene ekonomije, propale privatizacije, neodrživih socijalnih odnosa, reforme obrazovanja, zdravstvenog i penzionog sistema, da popravi politiku u regionu, normalizuje odnose sa EU, uvede Srbiju u NATO.

Ocenjujući da su odnosi u vladajućoj koaliciji poremećeni i da je odnos između Dačića i Vucičha neprirodan, Jovanović je rekao da je nedostatak organizovane alternative nešto što uvećava značaj tih unutrašnjih sukoba.
"Građanska Srbija je dezorijentisana. Mnogi su svojim neodgovornim potezima, koje su pokretali lični porivi, uvećali ionako prisutnu konfuziju među biračima zamorenim dvanaestogodišnjim mrcvarenjem na poslu modernizacije zemlje", rekao je Jovanović.

On je kazao da je odgovornost LDP-a velika i da LDP sada pokušava da mobiliše deo političke scene u kojoj postoji volja za radom.
"Poslednji potez je proširenje Političkog saveta i potom programska konvencija u januaru na kojoj ćemo reći... da nas je Demokratska stranka (DS) mučila godinama, da smo trpeli i nju i sebe", rekao je Jovanović i dodao da od LDP niko ne može da očekuje da sačeka kraj agonije i princa koji treba da probudi usnulu princezu.
"Niti je (predsednik DS Dragan) Đilas Trnova Ružica, niti će se pojaviti neko ko će joj pokloniti poljubac i novi život...Čekali smo ih šest meseci. Kad god osete potrebu mogu da dođu u prostor gde smo mi", rekao je Jovanović.

Na pitanje kako gleda na najave fomiranja novih stranaka, među kojima je i partija koju osniva bivši član DS Zoran Živković, lider LDP-a je kazao da misli da nastanak novih stranaka delom motiviše vlast, koja u takvim inicijativama pronalazi šansu za sebe, verujući da će tako proširiti konfuziju unutar bloka građanskog dela.

S druge strane, nije loše kada neko odluči da zakorači u politiku, ali je jako važna lična odgovornost, rekao je Jovanović i dodao da kada neko odluči da pravi stranku mora biti svestan potencijala, sposobnosti i spreman da kaže šta ga je sprečavalo da uradi to što sada hoće u stranci u kojoj je bio do juče.
Govoreći o članovima LDP-a koji su otišli iz stranke, Jovanović je kazao da je njihov broj zaista mali i da niko nije otišao iz LDP zato što je bio sprečen u da nešto radi.
"Vrata LDP-a su otvorena i na njih : ulazite i izlazite kada sami odlučite", rekao je Jovanović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Jovanović: Srbija je neorganizovana zajednica

Izvor: Blic, 03.Jan.2013

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da je Srbija neorganizovana zajednica i da je ekonomska kriza koja potresa zemlju nastala zbog duboke krize upravljanja društvom i nedostatka jasne političke vizije šta Srbija želi...On je u intervjuu agenciji Beta rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.