Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović u pismu Grabar Kitarović: Još se ne zna sudbina skoro dvije hiljade ljudi

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović pisao je predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i u pismu naveo da je vrieme agresije na Republiku Hrvatsku i Domovinski rat, donijeli su velika stradanja hrvatskih građana.

“Još se uvijek ne zna sudbina skoro dvije hiljade ljudi. Na žalost, napori da se počinitelji zločina otkriju i kazne, da se otkrije sudbina nestalih te da se dostojno sahrane, samo su dijelom dali rezultat. Slobodan sam Vam skrenuti pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na činjenicu da, osim napora državnih tijela da se kazne počinitelji ratnih zločina i riješi pitanje sudbine nestalih osoba, već više godina djeluje inicijativa REKOM, istako je Josipović u pismu predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Josipović je naveo da je tu inicijativu u vrijeme njegovog predsjedničkog mandata podržavao zajedno sa drugim predsjednicima ili premijerima iz novonastalih država u regiji. U navedenoj inicijativi sudjelovali su i istaknuti stručnjaci, a Josipovićeva je izaslanica bila prof. dr. Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Djelovanjem eksperata otpale su mnoge kritike statuta REKOM-a pa smatra Josipović da je time postavljena dobra osnova za nastavak plemenite misije REKOM-a.

“Predlažem Vam da se i Vi kao predsjednica Republike Hrvatske uključite u inicijativu za REKOM. Time bi Hrvatsku pozicionirali kao predvodnicu u regiji kada je riječ o suočavanju s prošlošću i rješavanju bolnih humanitarnih pitanja koja opterećuju unutarnje i međunarodne odnose. Posebno, utrvrđivanje sudbine nestalih osoba važan je dio humane politike koju je Hrvatska vodila u odnosu na žrtve rata, zaključio je Josipović.

(danas.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.