Josipović: Kada prošetate Zagrebom, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj

Izvor: Blic, 26.Okt.2013, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Kada prošetate Zagrebom, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj

Ivo Josipović, predsednik Hrvatske, učestvovao je danas u Zagrebu na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" sa temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" gde je poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj deo "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo, prenosi "Jutarnji list". Ivo Josipović

"Kada prošetate gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prolistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našem uspehu", rekao je Josipović dodavši da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspeha, a najveći je bio rat.

"I tu treba da, i jedna i druga zajednica, objektivno vidimo koji su bili uzroci, posledice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je.

Zvanična delegacija iz Beograda držana na granici

Srpskim studentima se obratio i poslanik Miodrag Linta, izaslanik Nebojše Stefanovića, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, koji je izrazio žaljenje što je hrvatska granična policija juče na graničnom prelazu Bajakovo srpsku delegaciju, u službenom automobilu Vlade i s diplomatskim pasošima, zadržala 50 minuta. "Tek nakon intervencije Živorada Simića, generalnog konzula Srbije u Vukovaru, mi smo dobili dozvolu da nastavimo put. Za to vreme je nekoliko automobila sa srpskim tablicama pored nas uredno i bez problema nastavilo put prema Zagrebu", rekao je Linte koji smatra da to "nije dobra poruka".

Josipović je izrazio uverenost u to da svako od nas ima više identiteta, a mudrost zajednice je, istaknuo je, da prepozna da su različite identiteti nacionalnosti, veroispovesti, bogatstvo društva.

"Juranji" piše da Josipović položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj vidi u formuli - integracija, ne asimilacija. Pod integracijom misli na pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije i političke stranke, ali smatra da pripadnici manjinskih zajednica moraju da se aktiviraju i u opštim institucijama hrvatskog društva.

"Mislim da stati samo na nacionalnim institucijama u Hrvatskoj nosi opasnost getoizacije", rekao je.

Izrazio je nadu da će sve veći deo Srba, posebno mladi, biti aktivan u opštim institucijama hrvatskog društva opisavši to kao "dvostruki kolosek koji je karakteristika otvorenih demokratskih društava".

Josipović se osvrnuo i na odnose s Republikom Srbijom kazavši kako postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju i izrazio uverenje da obe države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za reševanje problema.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Velik doprinos Srba Hrvatskoj

Izvor: Blic, 26.Okt.2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović danas je, na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" čija tema je bila "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj deo "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo..."Kad...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.