Izvor: RTS, 14.Jun.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalizacija nije suprotna Statutu

Ravnomeran regionalni razvoj Srbije ne treba da odloži ili zaustavi potvrđivanje Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije, izjavio predsednik Srbije Boris Tadić. Regionalizacija je tema koja iziskuje ozbiljnu demokratsku diskusiju u godinama koje dolaze, poručio Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da ravnomeran regionalni razvoj Srbije nikako ne treba da odloži ili zaustavi potvrđivanje Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije.

Prisustvo Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i drugih državnih funkcionera na svečanosti povodom 15. godišnjice osnivanja SVM značajan je signal stranci i njenom prioritetu - usvajanju Statuta Vojvodine, ocenio je danas funkcioner te stranke Balint Pastor.

"Verujemo da Tadić ne bi došao da ne misli da treba graditi partnerski odnos SVM-a i Demokratske stranke i ne bi došao da nema viđenje oko dinamike usvajanja statuta", rekao je Pastor Tanjugu.

Pastor je primetio da proteklih nedelja odnos dve stranke, SVM i DS, "nije bio baš na vrhuncu", ali je ukazao da je bilo "dobro čuti da predsednik Tadić ne smatra da treba stopirati usvajanje statuta Vojvodine i da statistička regionalizacije ne može da bude zamena.

"Ravnomerni regionalni razvoj tema je koja iziskuje ozbiljnu demokratsku diskusiju u godinama koje dolaze", rekao je Tadić na svečanosti povodom 15 godina od osnivanja Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), na Paliću.

Tadić je istakao da Statut i Zakon o prenosu nadležnosti moraju biti u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, odnosno da se proces regionalizacije i usvajanje Statuta dopunjuju, ali nije precizirao kada bi on mogao biti usvojen.

Predsednik Srbije je istakao da je Evropa jedan od najvećih projekata u zaštiti kulturnih identiteta i da Srbija ide ka toj politici, ocenivši da "jedino u Evropi svi zajedno možemo zaštiti sopstvene identitete".

"Činjenica da u Srbiji imamo sve više opcija koje se zalažu za toleranciju, naprosto jeste dobra vest", rekao je Tadić.

Državni sekretar ministarstva inostranih poslova Mađarske Vilmoš Sabo rekao je da je SVM u proteklih 15 godina odigrao veliku ulogu u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini, kao i u razvoju obrazovnog sistema i kulturnih institucija.

Počasni predsednik SVM Jožef Kasa rekao je da je u vreme Slobodana Miloševića uloga SVM bila nemerljiva u antiratnim aktivnostima, kao i u borbi protiv tadašnjeg režima.

Lider SVM Ištvan Pastor je rekao da bi se u jednoj rečenici ta stranka mogla okarakterisati kao manjinska, mađarska, opoziciona stranka, koja je aktivno učestvovala u promeni režima Slobodana Miloševića.

"Mi smo i jedna od retkih manjinskih stranaka koja je uspela da očuva svoju nezavisnost, autentičnost. To što smo bili u proteklih 15 godina, vodiće nas i u budućnosti, a zalagaćemo se i dalje za manjinske i regionalne interese", rekao je Pastor.

Skupu je prisustvovala i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, kao i predsednici Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Mađarske i Mađara u dijaspori.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Regionalizacija ne odlaže Statut Vojvodine

Izvor: S media, 14.Jun.2009

"Ravnomeran regionalni razvoj Srbije nikako ne treba da odloži ili zaustavi potvrdjivanje Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije", izjavio predsednik Srbije Boris Tadić na Paliću. .."Ravnomerni regionalni razvoj tema je koja iziskuje ozbiljnu demokratsku diskusiju u godinama koje dolaze", rekao je...

Nastavak na S media...

Tadić: Regionalizacija i Statuta Vojvodine se dopunjuju

Izvor: NaDlanu.com, 14.Jun.2009

SUBOTICA, 14. juna 2009. (Beta) - Ravnomeran regionalni razvoj Srbije nikako ne treba da odloži ili zaustavi potvrđivanje Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić na Paliću. "Ravnomerni regionalni razvoj tema je koja iziskuje ozbiljnu demokratsku diskusiju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Tadić: Nema odlaganja statuta Vojvodine

Izvor: Blic, 15.Jun.2009, 06:37

Ravnomerni regionalni razvoj Srbije je tema koja iziskuje ozbiljnu demokratsku diskusiju u godinama koje dolaze i nikako ne treba da odloži ili zaustavi potvrđivanje statuta Vojvodine u republičkom parlamentu - rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na svečanosti povodom 15 godina od osnivanja Saveza...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.