Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2019, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još te nešto čini izuzetnom

Na osnovu Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske (Komisija) je stalno i nezavisno pravno lice, osnovano radi uređivanja i kontrole emitovanja i prometa hartija od vrijednosti, čije su nadležnosti i obaveze navedene zakonom.

Komisija je nadležna da, osim uobičajenih nadležnosti koje se odnose na njen status upravnog organa, prati i proučava stanje i kretanje na tržištu hartija od vrijednosti i o tome obavještava Vladu Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske, daje informacije i širi znanja o djelovanju tržišta hartija od vrijednosti, te, recimo, pokreće inicijativu za donošenje zakona i drugih propisa iz područja emitovanja hartija od vrijednosti i trgovanja hartijama od vrijednosti, kao i da informiše javnost o načelima na kojima djeluje tržište hartija od vrijednosti. Zanimljiva je i činjenica da se ovaj organ u navedenom zakonu spominje 504 (!) puta, što ide u prilog činjenici koliko je Komisija značajna institucija.

Bio bih sretan da najmanji dvocifren procenat čitalaca zna o kojoj instituciji je riječ, ili bar da se počne zanimati za nešto što se žargonski naziva "tržište kapitala". Ili bar da je nekad čulo za Komisiju i tržište kapitala. I da nema prvu asocijaciju "lopovska privatizacija" ili "prevare na berzi". Zadatak Komisije je u suštini jednostavan: obezbijediti uslove i zaštititi vlasnike kapitala koji nemaju kontrolni uticaj u akcionarskim društvima, kao i promovisati prednosti bitisanja preduzeća na berzi. Dosad, postoji samo jedan primjer preduzeća koje je svoje poslovanje dodatno izložilo javnosti i dobrovoljno listiralo svoje vlasničke hartije od vrijednosti (akcije) na Banjalučkoj berzi, te tako došlo, praktično, do besplatnih sredstava, uz smanjenje procenta vlasništva dotad jedinog vlasnika. Berza je mjesto gdje treba da se sretnu oni koji nemaju dovoljno novca, a imaju biznis koncept,  ideju, sa onima koji ga imaju viška i koji su spremni preuzeti razuman nivo rizika. Komisija ima pravo i obavezu da relaksira te odnose i da stvara povjerenje u ovakav način prikupljanja slobodnih novčanih sredstava, štiteći, po definiciji, slabiju stranu (manjinskog, nekontrolnog vlasnika/akcionara).

Nasuprot ili uporedo s tim, ukoliko preduzeće koje kotira na berzi (mada to nije uslov) želi da se zaduži, bez promjene vlasničke strukture, emisija dužničkih hartija od vrijednosti može biti povoljniji način nego komercijalni kredit, što su određene lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i sama Vlada, već odavno prepoznale. Zadatak Komisije treba biti konstantno reklamiranje ovih mogućnosti i obezbjeđivanje zaštite svakog investitora, po mogućnosti preventivno, prije sudske zaštite, ali ne pretjerano intervencionalistički.

Posmatrajući sijaset propisa koji regulišu ovu oblast, pa i internet prezentaciju Komisije, teško je ne oteti se utisku da sam ambijent za investitore nije ugodan. Uz rijetke nesporne izuzetke javnog nastupanja, teško se sjetiti ijedne konferencije za štampu, organizovanog seminara, okruglog stola, kontakt TV ili radio emisije, redovnog obraćanja javnosti, gdje bi predsjednik ili član Komisije "dao informacije i širio znanja o djelovanju tržišta hartija od vrijednosti". Upravo tako nešto je krucijalno, jer se prostim protekom vremena i zanemarivanjem ove značajne dužnosti može obesmisliti jedna od vrlo važnih institucija Republike Srpske. Premalo i zanemarivo medijskog prostora je zauzelo tržište koje može da bude generator razvoja. Ne bude li proaktivnosti, potpuno nespremno će se dočekati budućnost i izazovi koje ona nosi, posebno u svjetlu nadirujućih ekvivalenata novca.

Ovaj kolegijalni organ je bio i uvijek će biti pred velikim izazovima. Da ostavimo po strani sužavanje tržišta: odlasci akcionarskih društava u stečaj, promjena pravne forme, itd. Primjera radi, po navedenom zakonu, članovi Komisije ne mogu, između ostalog, posjedovati, direktno ili indirektno, udio ili akcije u kapitalu pravnih lica, kojima Komisija daje dozvolu za obavljanje poslova. Isti taj zakon, na čije izmjene i dopune Komisija ima pravo pokrenuti inicijativu, tri člana poslije, propisao je da se članovi Komisije izuzimaju od glasanja prilikom odlučivanja o zahtjevima pravnih lica u kojima imaju vlasničko učešće?! Takođe, kako je to primijetila Gordana Drobnjak u svom tekstu "Uhvati smarta", u svijetu se, na svim kontinentima, istina, najmanje u Africi i nikako kod nas, prva sedmica oktobra obilježavala kao Svjetska sedmica investitora - World Investor Week, s ciljem da se poveća svijest o važnosti obrazovanja i zaštite investitora, kroz razne događaje, koje organizuju lokalni regulatori, berze ili strukovna udruženja finansijskih profesionalaca. Nema sumnje da ne treba da budemo izuzeti od globalnih manifestacija, jer ćemo izgledati autistično. Uzgred rečeno i primjera radi, šta znači "posljednji finansijski izvještaj" kako ga prepoznaje Zakon o preuzimanju, a da se pritom prosječan poznavalac ne sakrije iza činjenice da tumačenje zakona daje organ koji ga je donio, kad svakodnevno svi adresati na koje se bilo koji zakon odnosi moraju posegnuti za svakom vrstom tumačenja? Sve u svemu, postoji ogroman prostor koji Komisija treba zauzeti kao prirodni i autoritet znanja.

Ove sedmice se završava podnošenje prijava za javni konkurs za izbor i imenovanje članova Komisije. To je idealna prilika da se kreira ambijent za opstanak i razvoj tržišta kapitala i zato izboru sastava Komisije treba, više nego ikad, krajnje ozbiljno pristupiti. Bez obzira na to što osobe koje rukovode radom Komisije moraju imati iskustva, isto tako bi bilo poželjno da im ova dužnost ne bude "mandat pred penziju" i da imaju natprosječnu glad za novim saznanjima. Neosporno, Komisija nije jedina institucija koja treba da promoviše i štiti tržište kapitala, ali je nesumnjivo najznačajnija i treba da bude inicijator dijaloga svih zainteresovanih, kao i potencijalnih rješenja. Kako često i čujemo: posla ima, ko hoće raditi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.