Još 150 miliona evra od Srbije za projekte na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2020, 16:16

Još 150 miliona evra od Srbije za projekte na Kosovu i Metohiji

Država Srbija je u srpskim sredinama u centralnom delu Kosova i Metohije za 149 projekata izdvojila 60 miliona evra, a do 2025. biće uloženo dodatnih 150 miliona evra za različite infrastrukturne projekte, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je najavio da će država podržati bolnice, fabrike, farme, mala i srednja preduzeća, kako bi "mladi ljudi kojih ima sve više i koji ostaju ovde znali da imaju svoju budućnost i nadu za bolje sutra", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Radio Gračanica.

Nakon što su obišli povratnika Petka Miletića u selu Opraške, koji je brutalno pretučen, Petković i kandidat SNS za poslanika Milan Savić započeli su posetu srpskim sredinama u opštini Lipljan u selu Donja Gušterica gde su obišli OŠ „Knez Lazar“, Dom kulture i sušaru za voće i povrće pri ovdašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi.

Svi ovi objekti izgrađeni su ili obnovljeni sredstvima Vlade Srbije.

"Sa ljudima na terenu možemo da vidimo da je odgovorna politika Kancelarije za KiM, Vlade i predsednika Vučića uspela da nas sve izvuče iz ambisa finansijskog, moralnog, ekonomskog i svih ostalih problema, u koji smo kao društvo krenuli", kazao je Savić i dodao da će Vlada Srbije, Kancelarija za KiM i privremeni organi obilaziti svaku kuću i svako dete koje živi na prostoru Kosova i Metohije.

Posetu opštini Lipljan, Petković i Savić završili su obilaskom porodice Jelene Ilić u selu Lepina, a potom su nastavili obilazak sela Ugljare, Bresje i Batuse u opštini Kosovo Polje.

Povratnik zadobio povrede samo zato što nosi srpsko ime

U povratničkom selu Opraške kod Osojana u Metohiji pretučen je Petko Miletić, dok je pokušavao da spreči krađu drva iz svoje šume, javlja Radio Gračanica.

Miletić je izjavio da je prepozno napadače i da je reč o Egipćanima iz susednog sela.

"Čuo sam zvuk motorne testere koji dopire iz pravca mog imanja, kada sam traktorom otišao do šume, oni su počeli da beže. Stigao sam ih traktorom i upozorio ih da više ne dolaze i ne kradu drva. Čim sam potegao za telefonom, počeli su da me tuku čime su stigli i šutiraju", opisao je Miletić jučerašnji incident.

Povodom ovog napada porodicu Miletić obišao je pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Teške povrede koje je Petko Miletić zadobio, zadobio ih je samo zato što nosi srpsko ime i prezime, samo zbog toga što je zatekao lopove na svom imanju, u svojoj šumi, i samo zbog toga što je bio odlučan da brani i svoju kuću i svoje imanje", rekao je Petković

Istakao je da, po ko zna koji put, ne samo u Metohiji nego po celom Kosovu i Metohiji stradaju Srbi "samo zato što žele da ostanu, i budu svoj na svome”.

Petković dodaje da su izostale reakcije Prištine i reakcije albanskih političara na jučerašnji događaj.

"Oni samo treba da kažu da ovakvo nasilje prema Srbima treba da stane, i sve dok ne bude reakcije iz Prištine šalje se poruka da je dozvoljeno da se Srbi napadaju, da je dozvoljeno da se njihove kuće pljačkaju, da se krade stoka", rekao je Petković.

Dodao je da će država Srbija i Kancelarija za KiM učiniti sve da zaštiti i ovu porodicu ali i sve Srbe.

Samo od februara ove godine u povratničkim selima u Metohiji zabeleženo 26 napada na Srbe i njihovu imovinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.