Jezik koji govori samo dvoje u svetu, a oni u svađi

Izvor: Vesti-online.com, 15.Apr.2011, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezik koji govori samo dvoje u svetu, a oni u svađi

Jezik ajapaneko kojim se govori samo u malom delu Meksika, polako nestaje, a jedina dva čoveka koja ga dobro znaju odbijaju da razgovaraju, jer se ne podnose.

Manuel Segovija (75) i Isidro Velaskes (69), koji žive na 500 metara jedan od drugog u selu Ajapa, u južnoj državi Tabasko, dva su poslednja čoveka koji tečno govore ajapaneko, ali odbijaju da govore jer su godinama u svađi.

Jedan drugom se nikada ne obraćaju, nijednom jedinom reči, pa čak ni psovkom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koju ionako niko drugi osim njih ne bi razumeo.

Antropolog Danijel Suslak sa Univerziteta u Indijani odlučio je zato da pokuša da sastavi rečnik ajapaneka pre nego što bude prekasno i taj jezik zauvek nestane, piše "Dejli mejl".

Meštani pričaju da su se dva starca "krvnički" posvađala pre mnogo godina, ali da niko ne zna razlog tome.

U svetu postoji oko 6.000 jezika, a procenjuje se da će se taj broj prepoloviti u narednih 100 godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.