Jevtić: Ne odustajemo od povratka Srba na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 30.Okt.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Ne odustajemo od povratka Srba na KiM

U situaciji kada u delovima Kosmeta nema mogućnosti da se Srbi vrate, projekat "Sunčana dolina" stvara mogućnost da oni budu na svom Kosmetu, izjavio je danas funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić i istakao da Srbija ne odustaje od toga kao i da je njena pomoć južnoj pokrajini konstantna.

U Beogradu se danas održava zajednička sednica Vlade i predstavnika Srba na kojoj će biti odobren sveobuhvatni paket pomoći i podrške opštinama sa srpskom većinom u pokrajini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Sednici će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić.

Osim usvajanja investicionog plana za južnu pokrajinu, danas bi trebalo da se usaglase mere podsticaja za one koji bi da ulažu na području Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je prilikom posete Kosovu i Metohiji najavio da će u Klinicko-bolnički centar u Mitrovici biti uloženo 10 miliona evra.

- Očekujemo da tokom naredne godine dođe do konkretne inplementacije svih projekata. Ovog i mnogih drugih. Ovo je samo nastavak pomoći i podrške države Srbije koja je konstantna i koja se na konkretan način pojačava, a to je jasna poruka da srbi na KiM nisu zaboravljeni niti će biti -rekao je Jevtić za RTS.

Govoreći o projektu "Sunčana dolina" koji podrazumeva izgradnju stanova za 1.500 povratnika, on je istakao da se povratak realizuje tamo gde je to moguće.

- U situaciji kada u nekim delovima Kosova nema mogućnosti da se Srbi vrate ovaj priojekat daje takvu mogućnost da tamo gde je to bezbedno i sigurno bude moguće da budu na svom Kosmetu - kazao je on.

Prema njegovim rečima, povratak se realizuje tamo gde je trenutno moguć, a on će svakako biti značajan zbog broja ljudi koji će se vratiti, ali i "jasna poruka da mi ne odustajemo od povratka, bez obzira kakve su okolnosti".

Na konstataciju da svaki treći radno sposoban Srbin na Kosovu nema posoao i pitanje da li je bilo konkretnih dogovora i rezultata po tom pitanju nakon privrednog foruma u Leposaviću u septembru, Jevtić je istakao da se očekuje konkretno otvaranje radnih mesta.

- Kineski investitor je zainteresovan da otvori fabriku akumulatora na KiM, postoje drugi projekti koji će pružiti mogućnost za otvaranje novih radnih mesta i to je svakako mogućnost da se izborimo za opstanak, ali i povratak Srba na KiM - rekao je on.

Povodom jučerašnjeg komentara predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija koji je rekao da je krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine da Beograd prizna nezavisnost Kosova, Jevtić je istakao da kompromis neće biti moguć bez saglasnosti Srbije.

- Jedno su želje pojedinaca, a drugo realne mogućnosti i ono što je realna osnova kada govorimo o dijalogu. U tom smislu, jasno je šta Albanci žele, ali s druge strane politički je jača pozicija države Srbije. Kompromisno rešenje neće biti moguće bez saglasnosti države Srbije - zaključio je Jevtić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.