Jestive pečurke imaju svoje otrovne dvojnice

Izvor: RTS, 12.Jun.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jestive pečurke imaju svoje otrovne dvojnice

Zbog lakšeg trovanja pečurkama u proteklih desetak dana, na Infektivnom odeljenju Valjevske bolnice, zbrinuta je jedna odrasla osoba i dvoje dece. Sezona je pečuraka, pa gljivari i vrsni poznavoci pečuraka upozoravaju na sličnosti jestivih i otrovnih, i apeluju na sve koji beru, da se obavezno konsultuju sa stručnjacima.
Najčešća trovanja pečurkama dešavaju se zbog neraspoznavnja i zamene jestive >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lisičarke sa njenom sličnom "dvojnicom" zavodnicom. Jedna pored druge mogu izgledati potpuno isto, čak su i sličnog ukusa.

Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo objašnjava na primeru dve gljive da jedna može da izbledi, druga da potamni, zavisno od vremenskih uslova.
"Takođe što se tiče mirisa miris je prijatan i jednoj i drugoj, i ukus je prijatan i jednoj i drugoj, i rastu u istim šumama. Tako da je vrlo, vrlo rizična, onaj ko nije siguran sto posto on ne treba da sakuplja gljive uopšte", navodi Tomić.
Gljivari upozoravaju na veliki broj rizičnih i otrovnih pečuraka, gde postoji velika sličnost sa jestivim. Tako se zelena zeka, vrlo lako može zameniti najotrovnijom zelenom pupavkom. Posebno je opasna zabluda berača, koji godinama beru pečurke na istom mestu.
"Najčešće se truju oni koji misle da znaju, odnosno koji postanu sigurni u sebe. Pa kaže: 'Ja godinama sakupljam na tom mestu jedem gljive i nikad mi ništa nije bilo'. Radi se o tome što posle par godina može da se pojavi neka druga vrsta koja joj je izuzetno slična i vrlo opasna, a on ne pregleda detaljno i tako dođe do grešaka", navodi Dragić Tomić.
Jestivih lisičarki ima i na valjevskoj pijaci, na tezgi Snežane Petrović, koja više od dvadeset godina bere i prodaje pečurke. Veštinu prepoznavanja jestivih od otrovnih gljiva prenosi na svoje troje dece.
"Moja deca isto znaju da beru pečurke, koju god ja berem i oni to beru, nikad nisu pogrešila deca, a kamoli ja i suprug. Mi konzumiramo te pečurke isto pa tako ih prodamo ljudima zato što znamo da smo sto posto sigurni", kaže Snežana Petrović iz sela Gornja Grabovica kod Valjeva.
Iz gljivarskih društava apeluju na sve koji beru, jedu i prodaju gljive, da budu daleko precizniji i obazriviji pri utvrđivanju njihove jestivosti. Preporuka je da se konsultuju stručnjaci i dobri poznavaoci pečuraka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.