Jermenija i Turska uspostavljaju diplomatske odnose

Izvor: RTS, 01.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jermenija i Turska uspostavljaju diplomatske odnose

Posle 18 godine, Ankara i Jerevan najavili su da će obnoviti diplomatske odnose. Neslaganja još uvek postoje o kvalifikaciji masakra nad Jermenima početkom 20. veka.

Jermenija i Turska dogovorili su se da će za najkasnije šest sedmica u svojim parlamentima predstaviti dokumenta o uspostavljanju bilateralnih odnosa, saopštila su ministarstva inostranih poslova dve zemlje.

U zajedničkom saopštenju ministarstava navodi se da su se Jermenija i Turska dogovorili da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << započnu "interne političke konsultacije" o dva protokola, među kojima je uspostavljanje diplomatskih odnosa, a drugi se odnosi na razvoj bilateralnih odnosa.

"Političke konsultacije biće okončane za šest sedmica, a nakon tog perioda biće potpisana dva protokola i predstavljena u oba parlamenta na ratifikaciju", navodi se u saopštenju.

Ankara nema diplomatske odnose sa Jerevanom od proglašenja nezavisnosti Jermenije 1991. zbog suprotstavljenih stavova o masakru Jermena koje se dogodilo između 1915. i 1917. u vreme Otomanskog carstva.

Turska je zatvorila granicu sa Jermenijom 1993. godine kao znak podrške Azerbejdžanu, u vreme kada su vlasti u Bakuu bile u sukobu sa Jerevanom zbog kontrole nad regionom Nagorni Karabah.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.