Jermenija i Azerbejdžan u sukobu - rešavanje problema pa i silom

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 19:19

Jermenija i Azerbejdžan u sukobu - rešavanje problema "pa i silom"

Rusija je ponudila pomoć u posredovanju u pregovorima o razgraničenju nakon što je Jermenija optužila Azerbejdžan za granični upad.

Jermenija je, naime, optužila Azerbejdžan za slanje trupa preko granice prošle nedelje, ističući ograničenost prekida vatre postignutog posredstvom Rusije koji je zaustavio šest nedelja borbi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga prošle godine, preneo je Rojters.

Azerbejdžan je, međutim, negirao da je prešao granicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naveo da su njegove snage samo branile svoju stranu.

Jermenija je zatim u petak saopštila da Azerbejdžan nije poštovao obećanje o povlačenju trupa koje su prešle granicu.

"Rusija je ponudila pre svega pružanje pomoći u razgraničenju i demarkaciji granice", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima tokom posete Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana.

On je dodao da je Moskva predložila uspostavljanje zajedničke jermensko-azerbejdžanske komisije, gde bi Rusija možda učestvovala kao savetnik ili posrednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je kasnije rekao svom azerbejdžanskom kolegi Ilhamu Alijevu tokom telefonskog razgovora da će Moskva pomoći Azerbejdžanu i Jermeniji u postizanju sporazuma.

Podsetimo, jermensko ministarstvo odbrane kaže da ne odbacuje mogućnost upotrebe sile ukoliko azerbejdžanske snage ne napuste jermensku teritoriju u razumnom roku.

"U slučaju nedostatka mirnog rešenja u razumnom roku, ukoliko se azerbejdžanske snage ne vrate na njihove početne pozicije, jermenske oružane snage imaju pravo da reše problem, pa i silom", navodi se u saopštenju koje je preneo TAS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija između dve vatre, ponudila pomoć u pregovoru Jermenije i Azerbejdžana

Izvor: Blic, 19.Maj.2021

Rusija je ponudila pomoć u posredovanju u pregovorima o razgraničenju nakon što je Jermenija optužila Azerbejdžan za granični upad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.