Jeremić u Estoniji

Izvor: RTS, 09.Mar.2010, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Estoniji

Estonija aktivno podržava proces širenja Evropske unije, poručio premijer te zemlje Andrus Ansip u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Estonija za saradnju sa Srbijom u oblasti informacionih tehnologija, obrazovanja i energetike.

Premijer Estonije Andrus Ansip u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Talinu, rekao je da je ta zemlja podržava proces širenja Evropske unije i da je spremna da sa Srbijom podeli iskustva iz procesa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pristupanja Uniji.

Estonski premijer i srpski ministar razgovarali su i o saradnji dveju država, ocenivši da postoji dobra perspektiva za njen dalji razvoj.

Estonija je, prema Ansipovom rečima, posebno zainteresovana za saradnju u sferi innformativnih tehnologija, obrazovanja i energetike.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Paet, u razgovoru sa šefom srpske diplomatije, ocenio je da Srbija postiže dobre rezultate na svom putu u Evropsku uniju, zahvaljujući sprovođenju ključnih reformi i saradnji sa Haškim tribunalom.

Paet je rekao da Estonija odaje priznanje koracima Srbije u pravcu Unije i u potpunosti podržava njene reformske napore.

Paet je istakao i značaj odluke Evropske unije da ukine vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a značajna je i decembarska odluka EU da počne da primenjuje prelazni trgovinski sporazum.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Paet je ukazao da su estonski preduzetnici zainteresovani za saradnju, navodeći kao primer energetiku i moguću saradnju u oblasti eksploatacije uljanog škriljca.

Estonski ministar izrazio je nadu da će kontakti poslovnih ljudi Estonije i Srbije biti intenzivirani kada na snagu stupi ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Jeremić će se tokom prve, jednododnevne posete Estoniji sastati i sa predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.