Jeremić u Estoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2010, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Estoniji

BEOGRAD - Estonija će i dalje pružati punu podršku Srbiji na putu ka EU, i postoji puna saglasnost zvaničnog Beograda i Talina kada je reč o evrointegracijama Zapadnog Balkana, izjavio je danas Tanjugu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, nakon susreta sa političkim rukovodstvom Estonije.

Šef srpske diplomatije je istakao da je tokom susreta sa estonskim zvaničnicima zaključeno da političke razlike u regionu Zapadnog Balkana ne smeju da dovedu do usporavanja strateškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << puta tih država ka integraciji u EU.

Jeremić je naglasio da je izuzetno zadovoljan današnjim razgovorima, tokom kojih je bilo reči o proširenju bilateralne saradnje između Srbije i Estonije.

"Postoji interesovanje estonskih kompanija za ulaganje u enegetiku i visoke tehnologije u Srbiji. Razgovarali smo i o kulturnoj, naučno-tehničkoj i saradnji u domenu obrazovanja", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremićevi sagovornici u Talinu, predsednik Tomas Hendrik Ilves, premijer Andrus Ansip i ministar inostranih poslova Urmas Paet, podržali su Srbiju na putu ka EU, izrazivši nadu da bi uskoro mogla da počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

Kako se navodi u saopštenju iz pres službe predsednika Estonije, Ilves je kazao da stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, ukidanje viza i zahtev Srbije za članstvo u EU pokazuju da "i Srbija i EU imaju želju i volju da naprave naredne korake i nijedna strana ne pokazuje znake umora".

Estonski predsednik je odnose Beograda i Talina ocenio kao "bliske", istakavši da je Srbija najveći trgovinski partner Estonije na Zapadnom Balkanu.

"Zainteresovani smo za bližu saradnju u dve specifične ekonomske oblasti - informacionim tehnologijama i problemima vezanim za korišćenje uljnih škriljaca", naveo je Ilves.

Šef estonske diplomatije Urmas Paet ocenio je da Srbija ima dobre rezultate u vezi sa pregovorima o priključenju EU, što je rezultat sprovođenja reformi i nastavka saradnje sa Haškim tribunalom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić sutra u Estoniji

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 20:14

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće sutra u jednodnevnoj bilateralnoj poseti Estoniji, saopštilo je danas Ministarstvo. ..Tokom boravka u Talinu, Jeremić će se sastati sa predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom, premijerom Andrusom Ansipom, kao i sa ministrom inostranih...

Nastavak na S media...

Jeremić u Estoniji

Izvor: RTS, 09.Mar.2010

Estonija aktivno podržava proces širenja Evropske unije, poručio premijer te zemlje Andrus Ansip u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Estonija za saradnju sa Srbijom u oblasti informacionih tehnologija, obrazovanja i energetike. ..Premijer Estonije Andrus Ansip u razgovoru sa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.