Jeremić na samitu Afričke unije

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić na samitu Afričke unije

Ministar Vuk Jeremić pozvao države članice Afričke unije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne istrage navoda iz Rezolucije Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić zahvalio je afričkim zemljama na podršci, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i pozvao ih da podrže istragu navoda iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima, koja će biti sprovedena sa međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednici.

"U ime Republike Srbije, želeo bih da izrazim duboku zahvalnost prema 80 odsto zemalja Afričke unije koje nisu priznale separatiste na Kosovu. Vaša podrška našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu zaslužuje svaku pohvalu", rekao je Jeremić na samitu Afričke unije u Adis Abebi.

Ministar uskoro očekuje početak dijaloga Beograda i Prištine i najavljuje da Srbija namerava da bude otvorena i iskrena o tome šta želi i oko čega može da se postigne dogovor.

"Davaćemo kreativne predloge i raditi neprekidno, kako bismo došli do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, prihvatljivog za sve strane", rekao je Jeremić.

Ministar je ponovio da je dijalog jedini put za mir na Kosovu. "To će ostati pozicija Srbije, bez obzira na navode uznemiravajućeg izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, izveštaj iznosi tvrdnje da su još 1998. godine, predstavnici OVK, od kojih su neki sada na visokim pozicijama u vlasti, bili deo organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge, oružja i ljudskih organa.

Na osnovu brojnih svedočenja ljudi i pedantnih istraživanja, izveštaj nudi dokaze o počinjenim zločinima i ističe da su ti zločini nastavljeni, u drugim formama, do današnjeg dana, ukazao je Jeremić.

"Obaveza je da se ove optužbe i svi drugi zločini, počinjeni u kontekstu kosovskog konflikta, ne sklone pod tepih", istakao je Vuk Jeremić.

Čvrsto uz Afriku

Govoreći o Pokretu nesvrstanih, ministar Jeremić je potvrdio da će Egipat, predsedavajući Pokreta, u Beogradu predsedavati specijalnom sastanku u prvoj polovini septembra, na kojem će biti obeležena 50-godišnjica osnivanja Pokreta.

Podsećajući da je Prvi samit nesvrstanih, takođe, bio održan u Beogradu 1961. godine, on je izjavio da je Srbija ponosna na ulogu koju je igrala u tom pokretu.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, bila čvrsto uz Afriku u njenoj savremenoj istoriji, da je, kao istinski prijatelj, ohrabrivala afričke države da odbrane svoje mesto u međunarodnoj zajednici i da je doprinela izgradnji privreda tih zemalja.

"Srbija je i dalje posvećena sveobuhvatnom unapređivanju odnosa sa zemljama Afričke unije i smatra da međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu biti ostvareni bez uvažavanja gledišta većine", rekao je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.