Jeremić na Samitu Afričke unije traži podršku za istragu o trgovini organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić na Samitu Afričke unije traži podršku za istragu o trgovini organima

ADIS ABEBA -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u dvodnevnoj poseti Etiopiji, gde u Adis Abebi učestvuje na Samitu Afričke unije.

Jeremić je pozvao države članice Afričke unije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne kriminalističke istrage navoda iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima, koja će biti sa međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici.

Jeremić se, obraćajući se učesnicima sastanka Izvršnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komiteta Afričke unije, zahvalio većini članica ove organizacije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Vaša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije nas je veoma obradovala", poručio je Jeremić.

On uskoro očekuje početak dijaloga Beograda i Prištine i najavljuje da Srbija namerava da bude otvorena i iskrena oko onoga šta želi i oko čega može da se postigne dogovor.

Davaćemo kreativne predloge i raditi neprekidno, kako bismo došli do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, prihvatljivog za sve strane, rekao je Jeremić.

"Ponavljam, dijalog je jedini put za mir na Kosovu. To će ostati pozicija Srbije, bez obzira na navode u uznemiravajućeg izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", naveo je Jeremić.

Prema rečima Jeremića, ovaj izveštaj iznosi tvrdnje da su još 1998. godine, predstavnici OVK, od kojih su neki sada na visokim pozicijama u vlasti, bili deo organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge, oružja i ljudskih organa.

Na osnovu brojnih svedočenja ljudi i pedantnih istraživanja, izveštaj nudi dokaze o počinjenim zločinima i ističe da su ovi zločini nastavljeni, u drugim formama, do današnjeg dana, ukazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, "obaveza je da se ove optužbe i svi drugi zločini, počinjeni u kontekstu kosovskog konflikta, ne sklone pod tepih".

"U interesu održivog mira i pomirenja na Balkanu, u ime Srbije, tražim od država članica da podrže hitnu, sveobuhvatnu i nezavisnu istragu, koja će biti pod međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici", zaključio je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić traži podršku afričkih zemalja u istrazi o trgovini organima

Izvor: Blic, 27.Jan.2011

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji kao posmatrač prisustvuje Samitu Afričke unije u Adis Abebi (Etiopija), zatražio je podršku Afrike da se istraže do kraja optužbe navedene u izveštaju o trgovini ljudskim organima, koji je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope. ..U pisanom obraćanju...

Nastavak na Blic...

Jeremić na samitu Afričke unije

Izvor: RTS, 27.Jan.2011

Ministar Vuk Jeremić pozvao države članice Afričke unije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne istrage navoda iz Rezolucije Dika Martija o trgovini ljudskim organima...Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić zahvalio je afričkim zemljama na podršci, suverenitetu i teritorijalnom integritetu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.