Jeremić i Lagumdžija za nordijski model diplomatije

Izvor: S media, 14.Mar.2012, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Lagumdžija za nordijski model diplomatije

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija izjavili su u Beogradu da je njihovim današnjim susretom otvorena "nova stranica" u bilateralnoj saradnji dveju zemalja, koja će biti mnogo dinamičnija.

Dvojica ministara su potpisali Sporazum o pružanju konzularne pomoći za državljane BiH, odnosno Srbije u trećim zemljama, gde jedna od potpisnica nema diplomatsko predstavništvo, i dogovorili se da razmotre mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zajedničkog predstavljanja u svetu po, kako je rečeno, nordijskom modelu.

Tadić razgovarao s Lagumdžijom (VIDEO)

Komšić i Lagumdžija primili Jurišića

Osvrnuvši se na potrebu za racionalizacijom troškova, Jeremić je objasnio da taj model podrazumeva da više zemalja koristi zajedničku diplomatsko-konzularnu zgradu ili zajedničke prostorije, što, kako je napomenuo, ne znači i zajedničko predstavljanje.

Oni su se dogovorili i da takav model ponude drugim zemljama u regionu.

Ocenivši da je postojao period u kojem nije bila dovoljno funkcionalna institucionalna saradnja između dve vlade, Jeremić je posle potpisivanja sporazuma poručio da "sada više nema prepreka u tom smislu".

(Tanjug)

FOTO:Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.