Lagumdžija i Jeremić: Nova stranica bilateralne saradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagumdžija i Jeremić: Nova stranica bilateralne saradnje

BEOGRAD -

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija izjavili su u Beogradu da je njihovim današnjim susretom otvorena "nova stranica" u bilateralnoj saradnji dveju zemalja, koja će biti mnogo dinamičnija.

Dvojica ministara su potpisali Sporazum o pružanju konzularne pomoći za državljane BiH, odnosno Srbije u trećim zemljama, gde jedna od potpisnica nema diplomatsko predstavništvo i dogovorili se da razmotre mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajedničkog predstavljanja u svetu po, kako je rečeno, nordijskom modelu.

Oni su se dogovorili i da "taj paket" ponude drugim zemljama u regionu.

Jeremić je, nakon potpisivanja Sporazuma, najavio da će dve zemlje uskoro formirati spisak svih pitanja za koja se misli da treba da budu rešavani zajednički, a nakon toga i operativno telo koje će se baviti rešavanjem tih pitanja.

"Nema više prepreka. Ima puno prostora za zajedničku saradnju. Imamo zajedničke ciljeve i modele kroz koje možemo da sarađujemo", rekao je Jeremić.

Lagumdžija je istakao da treba iskoristiti činjenicu da u regionu postoje tri šefa države i predsednika vlada koje deluju u sinergiji.

On je podsetio da su se BiH i Srbija pre 10 godina dogovorile da se uzajamno podržavaju u procesu prijema u članstvo Saveta Evrope, a sada ista takva saradnja može da važi kada je reč o članstvu u Evropskoj uniji.

"Da se i na političkoj sceni desi sindrom Evrovizije", istakao je Lagumdžija tokom drugog dana prve zvanične posete Beogradu.

Jeremić je takođe izrazio zadovoljstvo što je Lagumdžija odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu od izbora na tu funkciju i podsetio da je i njegova poseta Sarajevu bila prva nakon preuzimanja dužnosti.

Dvojica ministara su se saglasili i da u poslednje vreme postoji pozitivna klima na nivou šefova država BiH, Srbije, kao i Hrvatske.

Upitani da prokomentarišu izjavu ambasadora Srbije u BiH Ninoslava Stojadinovića koji je banjalučkim medijima u ponedeljak rekao da se BiH još nije suočila sa zločinima iz prošlosti, naročito onima koje su počinili pripadnici bošnjačkog naroda, Jeremić je rekao da "ambasador nije dobro citiran".

Lagumdžija je kazao da mu je "drago da je čuo da je citat pogrešan" i dodao da je time taj problem rešen.

Dvojica ministara su najavili da će se u narednom periodu često sretati i najavili da će u aprilu u Beogradu biti održan regionalni sastanak "UN - Alijansa civilizacija", a 24. aprila i međunarodna donatorska konferencija o izbeglicama.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je juče u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova stranica u saradnji Srbije i BiH

Izvor: RTS, 14.Mar.2012

Otvorena nova stranica u saradnji Srbije i BiH, ocenili ministri spoljnih poslova dve zemlje Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija. Saradnja će biti mnogo dinamičnija, poručuju ministri. ..Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija izjavili su u Beogradu...

Nastavak na RTS...

Srbija i BiH za nordijski način

Izvor: Mondo, 14.Mar.2012

Otvorena "nova stranica" u bilateralnoj saradnji Srbije i BiH, složili se ministri spoljnih poslova dve zemlje, Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.