Izvor: B92, 04.Sep.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kandidatura posle Lisabona

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da odluku o podnošenju kandidature za članstvo u EU treba doneti nakon irskog referenduma o Lisabonskom sporazumu.

U intervjuu "Večernjim novostima" u izdanju za petak Jeremić je kazao da će Srbija nastaviti da ispunjava sve kriterijume za članstvo, iako proširenje EU daleko više zavisi od same Unije nego od kandidata za članstvo.

"EU je ovog trenutka pred donošenjem ključnih odluka o svom unutrašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uređenju i procesu budućeg širenja. Ostaje da se vidi u kakvoj vrsti Evrope ćemo se probuditi 3. oktobra, nakon objavljivanja rezultata referenduma u Irskoj", rekao je Jeremić.

On je rekao da se nada da će se posle irskog referenduma ipak "stvoriti okolnosti za neometani nastavak procesa proširenja (EU)".

Šef srpske diplomatije naglasio je da u Beogradu postoji puna politička volja da se svom snagom nastavi rad na priključenju EU i dodao da nadležni organi nastavljaju napore da se poslednji politički uslov, okončanje saradnje sa Hagom, ispuni.

Govoreći o postupku koji se pred Međunarodnim sudom pravde vodi u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, Jeremić je naveo da je Srbija "i te kako spremna" za dan posle donošenja odluke tog suda.

"Od prvog dana nakon presude bićemo spremni za dijalog. Nadamo se da će nas odluka Suda dovesti u situaciju u kojoj nema alternative novim pregovorima. Postaće očigledno da je pokušaj nametanja nezavisnosti doživeo neuspeh i da se mora naći drugi put do trajnog i održivog rešenja", kazao je ministar.

Upitan da prokomentariše navode u medijima da je predsednik Srbije Boris Tadić obećao njegovu smenu stranim diplomatama, Jeremić je odgovorio da "predsednik sasvim sigurno nije davao takva obećanja stranim diplomatama".

"Mi smo se u Srbiji izborili za to da imamo rukovodstvo koje obećanja daje samo građanima Srbije", kratko je prokomentarisao Jeremić i dodao da ne zna da li je takvih zahteva bilo i da ne veruje da bi bilo ko smatrao pristojnim da tako nešto pita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.