Jeremić: Đilasov DS gradi iluziju da nastavlja Đinđićev put!

Izvor: Kurir, 18.Mar.2013, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Đilasov DS gradi iluziju da nastavlja Đinđićev put!

Program novog rukovodstva DS je daleko od onoga za što bi se Đinđić danas zalagao, ocenio predsednik Generalne skupštine UN

BEOGRAD - Demokratska stranka je sa Draganom Đilasom svakako ušla u pogrešan voz, ocenio je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić. Iako je novo rukovodstvo DS komemorativnom šetnjom 12. marta pokušalo da kod građana održi iluziju kontinuiteta sa Zoranom Đinđićem, njen novi program je daleko od onoga za što bi se Đinđić danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zalagao, ocenio je Jeremić.

Prema njegovom mišljenju, skup nekoherentnih tehničkih mera teško može da sakrije tragičnu dezorijentisanost i odsustvo vizije o tome šta bi Srbija trebalo da bude i na koji način do toga može da se dođe. Primer takve dezorijentacije je deo o spoljnoj politici i evropskim integracijama čemu je posvećeno samo tri stranice, i to na samom kraju teksta od 113 stranica, naveo je Jeremić u autorskom tekstu u listu Danas, kojem analizira novi program DS.

Jeremić je zaključio da bi spoljna politika trebala da ponudi odgovore na pitanje kako braniti i promovisati ključne nacionalne interese u odnosima sa svetom.

"Novi predsednik DS očigledno smatra da ona ne treba da bavi ovim temama, jer on lično nije verziran u njima. Zaboravlja se da je DS dobijala poverenje građana samo kad je bila otvorena prema celom svetu, državotvorna i nacionalno odgovorna", istakao je Jeremić.

Nemam nikakvu dilemu da DS treba da nastavi da snažno zastupa ideju pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu. Ne mogu, međutim, da razumem kako u Đilasovom programu nema nijedne reči o potrebi zaštite prava i unapređenja položaja Srba u susednim državama, piše Vuk Jeremić. Prema njegovim rečima, "skandalozno je da se Republika Srpska, jedini ustavni entitet srpskog naroda van naših granica, uopšte i ne pominje!

O Kosovu se, u svega nekoliko rečenica, govori prevashodno u sklopu regionalne politike, što smatram vrlo neopreznim. Šta je za Demokratsku stranku konačni cilj dijaloga sa Prištinom i kako ona vidi budući status Pokrajine, ne pominje se u ovom „programskom“ dokumentu, istakao je Jeremić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.