Jehovin svedok osuđen na šest godina

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jehovin svedok osuđen na šest godina

Ruski sud osudio je Danca, pripadnika verske organizacije Jehovini svedoci, na šest godina zatvora za "ekstremizam", što je izazvalo nezadovoljstvo u Danskoj.

Taj pokret je u Rusiji zabranjen od 2017. godine.

Denisu Kristensenu (46) je suđeno u gradu Orel oko 400 kilometara južno od Moskve, za "organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije".

Jaroslav Sivulski, portparol u Rusiji Jehovinih svedoka, rekao je da će organizacija uputiti žalbu na presudu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Žalimo zbog presude Denisu Kristensenu, nevinom čoveku koji nije počinio nikakav zločin", rekao je Sivulski.

Kristensen je uhapšen u maju 2017. zajedno s drugim pripadnicima Jehovinih svedoka u Orelu za vreme njihove verske službe. Hapšenje je usledilo nekoliko nedelja posle uvođenja zabrane aktivnosti te organizacije u Rusiji.

Ostali članovi su pušteni na slobodu, ali je zadržan Kristensen, Danac koji godinama živi u Rusiji.

Šef danske diplomati Anders Samuelsen osudio je presudu navodeći da je "nedopustivo da Jehovini svedoci budu označeni kao ekstremistička organizacija i budu u istoj kategoriji sa nasilnim terorističkim organizacijama".

Presudu su osudile i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.