Jehovin svedok osuđen na šest godina

Ruski sud osudio je Danca, pripadnika verske organizacije Jehovini svedoci, na šest godina zatvora za "ekstremizam", što je izazvalo nezadovoljstvo u Danskoj.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2019.

16:47

Jehovin svedok osuđen na šest godina
Foto: Thinkstock

Taj pokret je u Rusiji zabranjen od 2017. godine.

Denisu Kristensenu (46) je suđeno u gradu Orel oko 400 kilometara južno od Moskve, za "organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije".

Jaroslav Sivulski, portparol u Rusiji Jehovinih svedoka, rekao je da će organizacija uputiti žalbu na presudu.

"Žalimo zbog presude Denisu Kristensenu, nevinom čoveku koji nije počinio nikakav zločin", rekao je Sivulski.

Kristensen je uhapšen u maju 2017. zajedno s drugim pripadnicima Jehovinih svedoka u Orelu za vreme njihove verske službe. Hapšenje je usledilo nekoliko nedelja posle uvođenja zabrane aktivnosti te organizacije u Rusiji.

Ostali članovi su pušteni na slobodu, ali je zadržan Kristensen, Danac koji godinama živi u Rusiji.

Šef danske diplomati Anders Samuelsen osudio je presudu navodeći da je "nedopustivo da Jehovini svedoci budu označeni kao ekstremistička organizacija i budu u istoj kategoriji sa nasilnim terorističkim organizacijama".

Presudu su osudile i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: