Jednošalterski sistem ubrzao započinjanje posla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jednošalterski sistem" ubrzao započinjanje posla

Unapređenjem elektronskog servisa "Jednošalterski sistem" (One stop shop), između Agencije za privredne registre (APR) i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), napravljen je pomak u oblasti započinjanja poslovanja, jer je uklonjen jedan korak u procedurama koje privredno društvo treba da sprovede prilikom pokretanja poslovanja.

Za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, koja se registruju u Agenciji za privredne registre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << putem servisa objedinjene procedure jednošaterskog sistema registracije osnivanja, APR vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO (M obrazac). Ovaj servis već je postojao za preduzetnike, a od pre dva dana je omogućen i za privredna društva.

Zahvaljujući jednošalterskom sistemu, privredni subjekti koji registruju osnivanje u APR-u korišćenjem tog servisa imaju olakšice uvedene u prethodnim godinama, koje su skratile procedure za pokretanje poslovanja.

Zajedno sa rešenjem o osnivanju, koje donosi Agencija za privredne registre, dobija se istovremeno registarski/matični broj iz Republičkog zavoda za statistiku i poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava, a od 2016. godine se podnošenjem jedinstvene registracione prijave osnivanja privrednog subjekta u APR-u ujedno vrši prijava za PDV, kao i prijava na paušalno, odnosno oporezivanje na ličnu zaradu za preduzetnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LAKŠA PROCEDURA ZA POKRETANJE POSLA Jednošalterski sistem sada i za privredna društva

Izvor: Blic, 15.Jan.2020

Unapređenjem elektronskog servisa "Jednošalterski sistem", između Agencije za privredne registre i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), napravljen je pomak u oblasti započinjanja poslovanja, jer je uklonjen jedan korak u procedurama koje privredno društvo treba da sprovede...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.