Jedno naređenje i vojska kreće: Pet razloga zbog kojih invazija nije počela

Izvor: B92, 25.Okt.2023, 19:03

Jedno naređenje i vojska kreće: Pet razloga zbog kojih invazija nije počela

Izrael više od dve nedelje preti da će pokrenuti kopnenu invaziju na Gazu.

Premijer Benjamin Netanjahu formirao je ratnu kancelariju i pozvao stotine hiljada rezervista u Izraelske odbrambene snage.

Tenkovi i vojnici stoje na granici i čekaju naređenja. Oči celog sveta uprte su u Izrael i svi čekaju njegov sledeći potez. Ali invazija još nije počela. Evo pet razloga zašto.

Rukovodstvo

Politički i bezbednosni lideri koji donose odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o napadu znaju da možda pišu poslednje poglavlje svog javnog života, rekao je stručnjak za Bliski istok Robert Satlof, prenosi Skaj njuz.

"Mnogi snose deo odgovornosti za bezbednosne propuste koji su delimično omogućili smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra i svesni su da predstoje dodatne istrage u vezi sa ovim sukobom", rekao je Hauard Berkovic sa Vašingtonskog instituta za bliskoistočne studije.

Taoci

U Gazi se još nalazi oko 220 talaca, koje militanti verovatno kriju u mreži podzemnih tunela. Izraelski zvaničnici će pokušati da spasu što je više moguće ljudi pre bilo kakve ofanzive

Opasnost za izraelske trupe

Bivši visoki britanski obaveštajac Filip Ingram rekao je da će se Izraelska vojska u Gazi suočiti sa nekim od najžešćih boraca na svetu jer će Hamas znati pravce napada Izraelaca, postavljati mine, obezbeđivati najbolje snajperske položaje i koristiti svoju mrežu tunela za napad.

"Postoji rizik da upadnete u veoma opasnu zamku", rekao je bivši visoki izraelski bezbednosni zvaničnik za En-Bi-Si.

Hezbolah

Izraelski zvaničnici ne mogu da skrenu pažnju na formacije koje podržava Iran, aktivne u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanu.

Hezbolah, moćna militantna grupa, razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom preko libanske granice od 7. oktobra i upozorila je Izrael na svoj plan za kopnenu ofanzivu.

"U ovom trenutku niko nema apetita za rat na dva fronta", rekao je bivši zvaničnik bezbednosti.

Izlazna strategija

Benjamin Netanjahu trenutno nema plan kako i kada da napusti Gazu, rekao je visoki vladin zvaničnik za En-Bi-Si. A ako Izrael ostvari svoje strateške ciljeve, niko ne zna koje grupe mogu da se pojave umesto Hamasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.