Javnosti je poručeno: Rat se nastavlja

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 15:57

Javnosti je poručeno: Rat se nastavlja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i treći član izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc obratili se javnosti. "Rat se nastavlja."

Oni su u zajedničkom video-saopštenju najavili da će se rat nastaviti punom snagom uprkos pogibiji 24 izraelska vojnika.

"Mi saginjemo glave u znak sećanja na naše pale i ipak ni za trenutak ne prestajemo da težimo ka nezamenjivom cilju, postizanju potpune pobede. Zajedno ćemo se boriti i zajedno ćemo pobediti", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Netanjahu.

"Nastavljamo u ovom trenutku u duhu palih da završimo zadatak i učinimo sve što se traži. Naše snage su duboko u neprijateljskoj teritoriji, u Kan Junisu", rekao je ministar odbrane, ocenivši da je pogibija vojnika 24 vojnika, uključujući 21 rezervistu, težak udarac.

Osvrćući se na severnu granicu sa Libanom Galant je rekao da se prati sve što se tamo dešava i da libanski "Hezbolah nastavlja da izaziva", ali da je Izrael spreman, da ne želi rat, ali je spreman za svaku situaciju u tom delu zemlje.

"Ovog jutra su sva naša srca slomljena, suočena sa palima i porodicama", rekao je Ganc, bivši načelnik generalštaba, aludirajući na pogibiju vojnika u Pojasu Gaze i dodao da predstoji ispunjenje zadatka za koji su oni pali, da se osigura bezbednost Izraela, izraelske dece i budućnost zemlje.

On je najavio da će to učiniti zajedno i da ne sumnja da bi poginuli očekivali nastavak.

Dvadeset četiri izraelska vojnika su poginula u Gazi u ponedeljak, što je najveći bilans izraelskih vojnih žrtava u jednom danu tokom tri meseca rata.

Izraelski vojni portparol je rekao da je 21 vojnik poginuo kada su dve zgrade u koje su podmetnute mine srušene kada su ekstremisti ispalili granate na obližnji tenk.

U lokalnim medijima je objavljeno da je eksploziv koji su podmetnuli vojnici prevremeno detoniran.

Pre toga je vojska saopštila da su tri vojnika ubijena u odvojenom napadu u Gazi.

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je da je danas bilo "nepodnošljivo teško", a Netanjahu je najavio nastavak borbe u Gazi do "apsolutne pobede" u trenutku kada raste pritisak na njegovu vladu da se uspostavi prekid vatre u ratu protiv Hamasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.