Janković o marginalizaciji Roma u društvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 14:59

Janković o marginalizaciji Roma u društvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da Svetski dan Roma - 8. april, pripadnici te nacionalne zajednice obeležavaju u otežanim okolnostima zbog kovid virusa, ali sa gotovo istim problemima kao i ranijih godina, jer su i dalje marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama.

Visoka stopa siromaštva, kao i činjenica da mnogi Romi i danas žive bez vode i struje u neformalnim naseljima, čini

ih u vreme pandemije kovid virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodatno ranjivim. Zbog toga je veoma važno da Romi u ovom periodu ne budu

zaboravljeni i da dobiju pravovremene informacije, navela je ona.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja kancelarije Poverenika, najveći broj anketiranih Roma smatra da im se uskraćuju prava i usluge samo zbog toga što su Romi, i to u opštini i drugim javnim ustanovama (64 odsto), centrima za socijalni rad (61 odsto) i u postupku zapošljavanja (60 odsto).

Janković je naglasila da, sa druge strane, ohrabruje podatak da 88 odsto anketiranih prepoznaje obrazovanje kao

najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje da je potrebno još intenzivnije raditi na obrazovanju romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.